Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Austrijanac poginuo na Paklenici

Autor: Siniša Klarica

27.07.2008. 22:00
Austrijanac poginuo na Paklenici


U nedjelju je u Paklenici stradao austrijski penjač Peter Hanfenscherer (28) iz Beča. Nesretni penjač penjao je na stijeni na početku tzv. trek-smjera, koja se nalazi odmah do parkirališta na ulazu u NP Paklenica. Kako se radi o iskusnom penjaču, Hanfenscherer je poštivao sve sigurnosne norme do vrha stijene.
– Na vrhu stijene se ukopčao u sidrište i tu je najvjerojatnije došlo do komunikacijske greške Hanfenscherera sa svojim partnerom koji se nalazio u podnožju 20 m visoke stijene. Tad se  Peter Hanfenscherer otkačio i pao, rekao nam je dežurni spašavatelj Hrvatske gorske službe spašavanja Dragan Špehar koji je za pet minuta stigao do unesrećenog.
Dolaskom Hitne pomoći iz Starigrada, ustanovilo se da je Austrijancu pukla zdijelica i da je došlo do lakšeg krvarenja. Nažalost, nešto kasnije austrijski penjač je preminuo u zadarskoj Općoj bolnici. Dragan Špehar ukazuje ponovo da bi penjači prije osvajanja vrlo zahtjevih stijena poput ovih na ulazu u Paklenicu, morali biti svjesni svog znanja i fizičke spreme.