Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Vatrogastvo izlazi iz DUZZ-a

Autor: Siniša Klarica

27.07.2008. 22:00
Vatrogastvo izlazi iz DUZZ-a


Ne postoje tu dvije institucije, jer vatrogastvo je dio sustava kao i DUSZ u kojem među inim službama postoji i Služba za vatrogastvo. Ona vodi brigu o cjelokupnom vatrogastvu u Hrvatskoj. Temeljem Ustava RH, vatrogastvo je u obvezi lokalne i regionalne samouprave, a ne u organizaciji DUSZ-a koji je tu da reagira ako se dogode neke veće katastrofe, kaže Trut
Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut posjetio je jučer Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Zadra i 93. Zrakoplovnu bazu Zadar. Ravnatelj Trut svakog tjedna tijekom sezone obilazi jednu od priobalnih županija kako bi u razgovoru sa županijskim vatrogasnim zapovjednicima stekao uvid u stanje protupožarne zaštite.
– Stanje u protupožarnoj zaštiti ocijenio bih vrlo pozitivnim. Ono što je bitno jest da imamo dovoljno tehnike, osobito one zrakoplovne i da je ona sva ispravna. Na sve požare koji se pojave promptno se reagira, što se uostalom vidi i u ovom razdoblju kada nije bilo požara koji su se više razvili, rekao je Damir Trut.
No Truta najviše, izgleda, brine stav vatrogasne zajednice prema njegovoj Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje. Prema riječima županijskog zapovjednika i zapovjednika JVP Zadra Željka Šoše, vatrogasci se, pripremom novog zakona o vatrogastvu, planiraju izdvojiti iz sustava DUSZ-a.
– U dogovoru s resornim ministrom i premijerom planira se izlazak vatrogastva iz DUSZ-a, koji nije prihvatio vatrogastvo ovakvo kakvo jest. Pokušali su nam nametnuti sustav koji nije u suglasju s našim standardnim operativnim postupcima koji su se na terenu pokazali kao prihvatljivi, rekao je Šoša, dodajući da je bilo velikih natezanja oko ukidanja vatrogasnog telefonskog broja 93 i stavljanja sve pod broj 112.
O tom problemu Damir Trut kaže:
– Ne postoje tu dvije institucije, jer vatrogastvo je dio sustava kao i DUSZ u kojem među inim službama postoji i služba za vatrogastvo. Ona vodi brigu o cjelokupnom vatrogastvu u Hrvatskoj. Temeljem Ustava RH, vatrogastvo je u obvezi lokalne i regionalne samouprave, a ne u organizaciji DUSZ-a, koji je tu da reagira ako se dogode neke veće katastrofe. Za operativne postupke je nadležna struka i tu se nikad nitko nije miješao niti se treba miješati, rekao je Damir Trut.