Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Opatija voli zadarsku “Kontradu”

27.07.2010. 22:00
Opatija voli zadarsku “Kontradu”


Kontrada se predstavila s instrumentalnom obradom tradicionalne pjesme našeg kraja “Tri cure” i vlastitom skladbom “Pivaj klapo” na glazbu voditelja klape Tomislava Pehara, s kojom su nedavno osvojili srebrno priznanje stručnog žirija na Večerima dalmatinske pisme u Kaštel Kambelovcu


Na Festivalu klapa i mandolina Opatija 2010., održanom u nedjelju na opatijskoj Ljetnoj pozornici, klapa Kontrada iz Zadra osvojila je prvo mjesto publike i treće mjesto ocjenjivačkog žirija za pjesmu “Pivaj klapo”. Za naslov najbolje u izvođenju klapskih pjesama uz pratnju tradicijskih žičanih instrumenata natjecalo se ukupno deset muških klapa iz cijele Hrvatske.
Program festivala, održanog u okviru proslave Dana Opatije, vodila je Lejdi Oreb. Klape su izvodile po jednu izvornu (tradicionalnu pjesmu) i jednu autorsku. Kontrada se predstavila s instrumentalnom obradom tradicionalne pjesme našeg kraja “Tri cure” i vlastitom skladbom “Pivaj klapo” na glazbu voditelja klape Tomislava Pehara, s kojom su nedavno osvojili srebrno priznanje stručnog žirija na Večerima dalmatinske pisme u Kaštel Kambelovcu. Ovaj put su je, u skladu s propozicijama festivala, izveli uz instrumentalnu pratnju.
– Reakcija opatijske publike nadmašila je sva naša očekivanja. Prvo, zbog toga što smo pobijedili uvjerljivom većinom broja glasova, zatim zbog ovacija koje smo doživjeli ponovnim izlaskom na pozornicu. Publici smo se odužili izvođenjem još dvije pjesme, priča Hrvoje Rančić, prvi tenor zadarske klape Kontrada.
Drugo i treće mjesto po izboru publike osvojile su domaće klape Volosko i Opatija.
Članovi Kontrade zadovoljni su i mišljenjem stručnog ocjenjivačkog suda sastavljenog od eminentnih klapskih imena: dr. Nikola Buble, Duško Tambača, Ljuboslav Kuntarić, Milan Jakić, Ramiro Palčić i Mirna Marić. Žiri im je dodijelio treće mjesto koje su podijelili s klapom Volosko. Na drugo mjesto plasirali su se Dubrovčani iz klape Subrenum, a prvo mjesto zaslužila je popularna zagrebačka klapa Kampanel.
Sudjelovali su još i klape Trogirski kanti iz Trogira, Kaštadi s Krka, Sol iz Paga, Kanat iz Kostrene i Vinčace iz Novog Vinodolskog.
– Klapa Kontrada je ovako nastavila izuzetno uspješnu godinu, pridodavši Zlatnoj plaketi na pakoštanskoj Školjci i Srebrnim trešnjama na Večeri dalmatinske pisme u Kaštelu i pobjedu na opatijskom festivalu. Članovi klape posebno su ponosni što su ove godine doživjeli priznanja klapskih stručnjaka za njihove nastupe u tradicionalnom, a cappella pjevanju, ali i za vokalno – instrumentalne izvedbe, osvojivši pritom i naklonost publike, kazao je Rančić.