Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Očekujemo dolazak najboljih plivača na maraton

27.07.2011. 22:00
Očekujemo dolazak najboljih plivača na maraton


Ako je suditi po upitima koji neprestano stižu iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i cijele Hrvatske, na ovogodišnjem izdanju maratona nastupiti bi moglo ukupno 120 plivača – kazao je Grdović


More u zadarskom kanalu 5. će kolovoza ponovno pjeniti najbolji domaći i brojni inozemni plivači dalekoprugaši. Tradicionalni Plivački maraton Preko – Zadar ove će godine doživjeti 39. izdanje, a održat će se, također po tradiciji, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Iako rok za prijave traje do 3. kolovoza, u PK Zadar – klubu organizatoru natjecanja, iz dana u dan broje sve više ispunjenih formulara maratonaca koji se žele ogledati na 4,4 km dugoj dionici od rive u Preku do plivališta Kolovare.
– Do sada smo zaprimili 20-ak prijava, dok veću brojku očekujemo od sredine tjedna, kada će većina sudionika moći dobiti liječnička uvjerenja o sudjelovanju. Ako je suditi po upitima koji neprestano stižu iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i cijele Hrvatske, na ovogodišnjem izdanju maratona nastupit bi moglo ukupno 120 plivača – upoznaje nas Slavko Grdović, predsjednik Organizacijskog odbora natjecanja i član uprave PK Zadar.
Grdović je istaknuo kako će publika i ove godine imati priliku pozdraviti neka od najzvučnijih domaćih imena.
– Očekujemo dolaske najboljih. Među njima je i Marin Milan, prošlogodišnji pobjednik. Iako u ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću tvrditi tko će sve nastupiti, konkurencija će, bez sumnje, ponovno biti jaka.
Pored iskusnih maratonaca, na dionici Preko – Zadar, kaže Grdović, konkurirat će se i velik broj plivača PK Zadar, odnosno rekreativaca i zaljubljenika u ovaj vodeni sport.
– Šteta je što je plivačko Prvenstvo Hrvatske ove godine na rasporedu 7. i 8. kolovoza, tako da će dio potencijalnih natjecatelja zaobići Zadar, a posljednje dane prije mitinga u Zagrebu iskoristiti za što bolju pripremu. Ipak, na maratonu Preko – Zadar niti ovaj put neće nedostajati domaćih predstavnika. Vjerujemo da će nastupe upisati 40-50 Zadrana.
Hoće li na 39. izdanju biti novosti po pitanju organizacije?
– Ove godine ne, no dogodine slavimo 40. obljetnicu maratona pa ćemo nastojati obilježiti je atraktivnijom i još masovnijom manifestacijom. U suradnji s Općinom Preko planiramo organizirati maraton Zadar – Preko – Zadar – Preko: natjecanje na dvostruko dužoj dionici koje će startati s Kolovara, a cilj će imati u Preku – govori prvi čovjek organizacije i glavni sudac maratona.
Najbrži plivači konkurirat će za pokale i prestiž, dok će novčane nagrade izostati.
– Motiv plivača ovaj će put biti isključivo sportski. Financije nam nažalost ne dopuštaju da drugačije honoriramo sudionike maratona, no uvjeren sam da ih to neće spriječiti da daju maksimum. Nakon maratona, svi natjecatelji će se naći na zajedničkom ručku, dok će najbolji među njima osvojiti i simbolične sponzorske nagrade – podvukao je Grdović.


 KAKO DO PRIJAVE




Prijave za maraton obavljaju se do 3. kolovoza u prostorijama PK Zadar na bazenu Kolovare i to u vremenu od 08.00 do 12.00 i 17.00 do 19.00 sati radnim danima. Za sudjelovanje na maratonu Preko – Zadar potrebno je ispuniti i dostaviti prijavnicu, izjavu pratioca te donijeti liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za nastup. Propozicije, prijavnica i izjava pratioca mogu se preuzeti na internetskim stranicama Kluba: www.pkzadar.hr.


 PRVI SE PAMTE


Prvi maraton Preko – Zadar održan je već davne 1973. i okupio je 13 plivača. Najbolji rezultat ostvario je Tihomir Sabo. Isti je plivač slavio i sljedeće godine, kada je ujedno postao i prvi natjecatelj koji je dionicu isplivao delfin stilom. Mirjana Grzunov prva je žena koja je nastupila na maratonu, a u povijest natjecanja također se upisala 1974..