Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ne propustite biranje iškog kralja!

Autor: Minja Gugić

27.07.2013. 22:00
Ne propustite biranje iškog kralja!

Foto: A. SITNICA



Iako, kako kaže pjesma – »… svako misto svoju feštu ima…« rijetko koje mjesto se može pohvaliti ljetnom tradicionalnom manifestacijom koja traje tako dugo – gotovo iz dana u dan od 20. srpnja pa do 17. kolovoza, kao što se može pohvaliti otok Iž.
Riječ je o manifestaciji Iško kulturno ljeto koja svake godine osim domaćih gostiju privlači i sve više stranaca i svakog se ljeta »dogodi« ponešto novoga baš kao i ove godine kada će se u sklopu bogate iške manifestacije po prvi puta održati i turnir u košarci koji je predviđen za 2. kolovoza.
Puno je na otoku ovih dana izložbi, nogometnih utakmica i koncerata raznih izvođača kako domaćih, tako i »gostujućih« no svakako vrhunac iškog kulturnog ljeta je događaj jedinstven u svijetu – biranje iškog kralja. Kralja – koji doduše nema nikakvu moć, a mandat mu traje godinu dana – do sljedećega ljeta.
– To je najveća čast za svakog Ižanina i njegovu obitelj. Nakon njegove inauguracije slavi ga i štuje cijelo selo, a on je svoje sumještane dužan i počastiti zbog izbora, naglašava Škorlić.
Ove godine, biranje iškog kralja dogodit će se 3. kolovoza.