Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Osmomjesečna beba najmlađi sudionik radionice

Autor: Andrina Luić

27.07.2013. 22:00
Osmomjesečna beba najmlađi sudionik radionice


Kao što je Odisej imao Itaku, tako svatko od nas ima svoj otok djetinjstva. Duhovno uporište u kojemu smo sačuvali neku životnu radost kojoj se uvijek iznova želimo vratiti. Trenutak djetinje radosti, zaustavljen u likovnoj radionici koja se proteklog vikenda održala u galeriji Dom na žalu u Preku, ujedinio je nekoliko generacija.
Ne znamo tko je koga doveo, djeca roditelje, roditelji djecu, bake unuke ili obratno, ali akademska slikarica Manuela Vladić-Maštruko, autorica i voditeljica radionice, sigurna je u jedno: »Otok djetinjstva je kao naš otok sjećanja na djetinjstvo. Nadam se da će s ovog otoka djeca ponijeti uspomene i radosne trenutke koji će ih oblikovati i ostati u trajnom sjećanju na neke pozitivne događaje u djetinjstvu«.
Četrdesetak djevojčica i dječaka, predškolskog i školskog uzrasta, iz Preka, Ugljana, Zadra, Pule, Opatije, Zagreba, Švicarske, Njemačke, pola sata prije službenog otvaranja radionice već su stajali pred vratima galerije svaki u ruci sa svojom naplavinom koju je pronašao na njemu najdražoj plaži.
Božena Sikirić iz Preka, čija je osmomjesečna unučica bila najmlađi sudionik radionice, nije krila oduševljenje.
– Godinama se pokušavala organizirati ljetna radionica, ali uvijek bi negdje zapelo. Ovo je više nego odlično i nadam se da nije prva i posljednja, jer Preko zaslužuje ovakav događaj. Ja bih volontirala do kraja života samo da ovakvi projekti idu naprijed, rekla nam je gospođa Božena, a koliko su u Preku upravo ljeti potrebne ovakve aktivnosti, potvrdila je i dr. Ivna Lucin, voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu u Općoj bolnici Zadar, koja godišnji odmor provodi u rodnome mjestu.