Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pojačani timovi Hitne stalno na terenu

Autor: Irena Jurjević

27.07.2013. 22:00
Pojačani timovi Hitne stalno na terenu

Foto: Adam VIDAS



Ljetne gužve, visoke temperature i povećane aktivnosti na moru – faktori su koji višestruko povisuju broj hitnih intervencija u Zadarskoj županiji. S obzirom na nedavnu reformu Hitne medicinske pomoći koja je uključivala preustroj timova i racionalizaciju u jednom dijelu, ali i pojedine natpise u medijima o neadekvatnosti usluge u pojedinim županijama, upitali smo ravnateljicu Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Davorku Krnčević koje su prilagodbe uvedene za ljeto i potrebe stanovništva koje ono nosi. Sveukupno za ljetnu sezonu osigurano je 1.304,820,00 kuna, doznajemo:
– Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije dogovarao je organizaciju rada i sufinanciranje ljetnih timova za sve ispostave Zavoda tijekom ljetne sezone s lokalnom samoupravom i Zadarskom županijom.
Zadarska Županija osigurala je dodatna sredstva u iznosu od 478 tisuća kuna te lokalna samouprava; gradovi i općine u iznosu od 330 tisuća kuna za osiguranje dodatnih liječničkih timova na njenom području. Sredstva za dežurstva timova HMP-a na autocesti A1 osiguralo je nadležno Ministarstvo, a ugovorena su sa HZZO-om u iznosu od 496 tisuća kuna, pojašnjava Krnčević, dodajući kako je zaposleno 13 dodatnih timova T1. Također, osigurani su i pojačani timovi koji dolaze u prostorije ispostave kada matični tim vozi hitnog pacijenta u bolnicu.
– Takva organizacija rada ustrojena je i u teritorijalno udaljenim ispostavama kao što su Pag i Gračac, ali i u Kalima zbog složene organizacije rada (kombinirano korištenje dva vozila i plovila) i u Biogradu zbog velikog opsega posla, kazala je Krnčević, nastavljajući kako je ove godine dostupnost timova hitne medicinske pomoći od 0-24 sata, za razliku od prošlog ljeta kada radnim danom nisu postojali timovi hitne medicine u jutarnjim satima od 7 do 14 sati, osim u Zadru.