Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Tumba: Očekuje nas »bitka« u Beogradu

Autor: Drago Bajković

27.07.2013. 22:00
Tumba: Očekuje nas »bitka« u Beogradu

Foto: Vedran SITNICA



S Tomislavom Rogićem Tumbom, trenerom vratara u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i Nogometnom klubu Zadar, rijetko kada je dosadno. Razgovor s njim uvijek iznjedri neke nove zanimljivosti i informacije. Nakon poraza »kockastih« od Škotske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu bio je toliko razočaran da je zamolio, ako je moguće, da ga ovoga puta zaobiđemo što se tiče razgovora za novine. S obzirom da se Tumba redovito javi na naš poziv i da u 15 godina, koliko autor ovoga teksta radi intervjue s njim, ništa slično nije poželio, rado smo mu izašli u susret. Uostalom njegovo razočarenje bilo je i razumljivo.
– Iako je prošlo dosta vremena od te utakmice još uvijek gorčina nije do kraja splasnula – kazivao je Rogić nakon što smo ga priupitali za utakmicu sa Škotskom.
– Malo sam bio zaboravio na taj poraz, a onda sam nedavno bio na seminaru za trenere i ponovno se s izbornikom Štimcem prisjetio svega što se događalo na toj utakmici. I opet me uhvatila depresija. Međutim, što je tu je. Nema koristi od žaljenja. Idemo dalje, 14. kolovoza nas očekuje prijateljska utakmica s Lihtenštajnom, a nakon toga idemo se spremiti za »bitku« u Beogradu koja je na rasporedu 6. rujna.
Ako uopće na kraju odemo na SP u Brazilu. Sada je vrlo izgledno da ćemo igrati dodatne kvalifikacije.
– Na kraju će najvažnije biti da odemo u Brazil. Kako? Kroz kvalifikacije ili direktno, neće biti važno. Još ništa nije gotovo. U ovome trenutku teško je prognozirati što bi se moglo dogoditi. Možda se Belgiji dogodi kiks kao nama čime bismo dobili šansu ipak doći do prvog mjesta. Pa nema veze niti ako do odlaska u Brazil dođemo kroz dodatne kvalifikacije. Ne smijemo previše razmišljati o tome, moramo se dobro pripremiti za Srbiju.
Situacija s vratarima u reprezentaciji je vrlo dobra, svi su u prvom planu u svojim klubovima.
– Pletikosa je veliki profesionalac i odlična osoba. Najavio mi je dolazak u Zadar pa ćemo raditi nekoliko dana individualno. Stipe je standardan u Rostovu i nema razloga da tako ne bude i ubuduće. Subašić je odlično branio protiv Portugala, a u Monacu koji se vrtoglavo pojačao po svim najavama bit će prvi vratar. Sada će igrati Prvu francusku ligu i sudarati se s najjačim klubovima što će i za njega biti dodatni poticaj da još više napreduje. Krešić bi vrlo vjerojatno mogao u Dinamo, tako da u reprezentaciji ne moramo brinuti o vratarima.