Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Utrke na vesla, defile ribarica, brudet od tune…

Autor: Minja Gugić

27.07.2013. 22:00
Utrke na vesla, defile ribarica, brudet od tune…

Foto: Adam VIDAS



Veličanstvenim i jedinstvenim prizorom – defileom 12 ribarskih brodova zadarskim kanalom, jučer prijepodne nastavljena je dvodnevna tradicionalna manifestacija Kualjskih ribarskih noći – Tunuare.
Samu manifestaciju u dva dana posjeti i do šest tisuća ljudi, a turisti koji ljetuju u  mjestu Kali na otoku Ugljanu – najribarskijem mjestu na Jadranu, posljednjih godina svoja ljetovanja planiraju prilagođavajući se upravo terminu održavanja Kualjskih ribarskih noći.
– Sve je počelo 1968. godine i neprekidno se održavalo sve do 1972. godine. Manifestacija se potom održavala povremeno, da bi 2003. godine osnivanjem Udruge »Kualjske ribarske noći« sve bilo nastavljeno i nadamo se da tradicija defilea naših brodova više nikada neće biti prekinuta – pojasnila je jučer Ina Kolega, direktorica kaljske Turističke zajednice.
Nakon defilea kaljskih brodica u nastavku jučerašnjeg dana u Kalima, a na tragu ribarske tradicije, održano je natjecanje u veslanju, a potom na radost onih mlađih krenuo je – morski šušur. Riječ je o igrama bez granica u moru za svu djecu koja žele sudjelovati.
Pod nazivom »Jedi što vrijedi«, Kaljani su jučer pripremili i golemi lonac brudeta koji se spremao u »teći« zapremnine preko 300 litara. Kaljski su ribari demonstrirali svoje vještine pokazujući kako se krpaju ribarske mreže, a kraj ovogodišnje Kualjske Tunuare obilježio je koncert poznate zadarske klape Intrade.