Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

S patrolom Pomorske policije: glisiranje najčešći problem

27.07.2016. 22:00
S patrolom Pomorske policije: glisiranje najčešći problem


Niste Vi krivi, u redu je, rekao je slovenski državljanin kad su mu djelatnici Pomorske policije Zadar uručili obavezni optužni prijedlog na iznos od 1.000 kuna zbog glisiranja gumenjakom kod prolaza Veli Ždrelac, nedaleko od otočića Idula. Mariborčanin koji svako ljeto s obitelji dolazi u zadarski akvatorij strpljivo je saslušao Tomislava Grbića, zapovjednika ophodnog plovila Pomorske policije “Sveti Donat” i Mila Matu Smokrovića, vođu Pomorskog sektora koji su mu ukazali na prekršaj – glisiranje na svega 150 metara od obale.
– Zabranjeno je glisiranje na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale. Maksimalna dozvoljena brzina je šest milja, a radar je očitao da ste vozili osam. Kazne za taj prekršaj su od 1.000 do 10.000 kuna, a u lukama i lučicama od 500 do 15.000 kuna. Ukoliko kaznu platite u roku od osam dana, kazna vam se umanjuje za jednu trećinu, no dužni ste platiti i sudski trošak od 100 kuna, pojasnio je Grbić prijestupniku nakon čega se on vratio u svoj gumenjak i sa suprugom i dvoje djece nastavio plovidbu prema Ždrelcu, no sporije.
Uz Smokrovića i Grbića u posadi broda “Sveti Donat” je i Boris Stazić koji se brine o strojarnici plovila dugog 14,7 metara koje postiže brzinu do 31 čvora, a oni su nam nakratko bili i domaćini dok smo ih “pratili” u jednoj od ophodnji.
Isplovili smo sa zadarske rive prema Ždrelcu, Sestrunju i Rivnju, a odmah po izlasku iz zadarske gradske luke naišli smo na popriličan broj morskih jurilica, no svi su se pridržavali ograničenja brzine pa nije bilo potrebe za intervencijama. Posada broda to je pojasnila samom činjenicom da se godinama već tijekom ljetnih mjeseci nautičare i rekreativce upozorava na opasnosti kod neopreznog i neodgovornog ponašanja na moru, a ukazali su i na činjenicu kako sama njihova nazočnost djeluje preventivno na sudionike u pomorskom prometu.
– Uglavnom sve prođe mirno i bez problema, a i broj prekršaja je puno manji nego prethodnih godina. Ono što je najvažnije, ovo ljeto nismo imali niti jedan nalet na kupače i ronioce, a lani smo imali dva takva slučaja. Upravo kako bi spriječili takve događaje i neugodne posljedice, glisiranje uz obalu, a posebice gdje ima kupača, u fokusu je našeg inetersa, kaže Smokrović, a Grbić dodaje kako tijekom kontrole pomorskog prometa redovito kontroliraju jahte, posebice one pod stranim zastavama.
Tijekom naše plovidbe, zaprimili su dojavu iz Primoštena o krađi broda s veza.
– Dobili smo podatke o brodu pa ćemo svakako veću pozornost obratiti na takvu vrstu plovila, kaže Smokrović. Njemu i dvojici kolega od velike pomoći u obavljanju svakodnevnih radnih zadataka svakako je i oprema. Osim radara posjeduju i termovizijsku kameru te kameru s fotoaparatom, GPS uređaj, IC uređaj za noćno osmatranje ali i najobičniji dalekozor koji im je često u rukama pa im zaista teško tko može umaknuti ili što promaći. Kad se tome doda činjenica kako o sigurnosti pomorskog prometa s njima svakodnevno brinu i djelatnici Lučke kapetanije, jasno je kako prekršitelji nemaju baš nikakve šanse.