Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru za do 70 posto

27.07.2016. 22:00
Smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru za do 70 posto


Udruga Roda u ponedjeljak poslijepodne organizirala je još jednu akciju besplatnog pregleda dječijih autosjedalica.
Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju.
Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru za do 70, a rizik ozbiljne ozljede za do više od 90 posto, no samo ako se pravilno koriste.
Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće između 10 do 20 posto, a to je brojka koju volonterke i volonteri RODE ovakvim pregledima nastoje povećati. Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, RODA je i ovoga puta javnim pozivom i propćenjem u medijima zamolila vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice, ali da svakako dovedu i svoje dijete.
Osim samog pregleda, Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice, roditeljima i vozačima dijelili su savjete i informacije o važnosti pravilnog korištenja autosjedalica te su odgovarali na sva pitanja. Bile su pozvane i trudnice ako im treba savjet pri kupnji prve autosjedalice.