Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Saslušat će se prikriveni istražitelji

Autor: Minja Gugić

27.08.2009. 22:00
Saslušat će se prikriveni istražitelji


Sudsko je vijeće donijelo riješenje da se putem video linka i pod pseudonimom ispitaju “osobe koje su provele mjere tajnog praćenja i prisluškivanja ispred kuće Milorada Troskota Mime u mjestu Kašić”


Nakon što su petorica optuženih u srijedu iznijela svoju obranu zbog kaznenog djela udruživanja radi preprodaje pet kilograma heroina visoke čistoće i pet kilograma smjese za miješanje, jučer su se očekivali završni govori obrane i optužbe te je tako jedno od najzanimljivijh sudskih procesa posljednjih nekoliko godina u Zadru, trebalo biti privedeno kraju.
Međutim, odmah na početku rasprave predsjednik Sudskog vijeća Boris Radman priopćio je kako je Vijeće donijelo riješenje prema kojem se suđenje odgađa do početka rujna jer će se “kao svjedoci putem video linka i pod pseudonimom ispitati osobe koje su provele mjere tajnog praćenja i prisluškivanja ispred kuće Milorada Troskota Mime u mjestu Kašić”.
Tužitelj Slobodan Denona nije imao ništa protiv takvog riješenja, a nisu se usprotivili ni branitelji optuženih.
Podsjećamo, pet kilograma čistog heroina i pet kilograma mješavine paracetamola i kofeina zaplijenila je zadarska policija sredinom ožujka prošle godine u mjestu Kašić kod Stankovaca.
Nakon akcije, čelnici PU zadarske sazvali su izvanrednu konferenciju za novinare kako bi se pohvalili rekordnom količinom droge koju su ikada zaplijenili, a osim droge pronađena su i dva pištolja, 32 komada streljiva i 12 detonatora eksploziva.
-Provođenjem višemjesečne akcije pod kodnim nazivom “selo”, djelatnici PU zadarske u suradnji s djelatnicima MUP-a RH uhitili su pet osoba, i to četiri osobe sa zadarskog područja i 47-godišnjeg državljanina BiH. Izvršene su pretrage u pet stanova i obiteljskih kuća te u pet osobnih automobila, sve u vlasništvu uhićenih osoba. Ovom akcijom zaplijenjeno je 5.312 grama opojne droge heroin spremljene u 10 paketića, 5.080 grama smjese paracetamola i kofeina, pištolj marke “CZ” kalibra 7,65, pištolj marke “Steyr”, 92 komada streljiva i 12 detonatora – izvjestio je tada novinare načelnik PU zadarske, Anton Dražina.
Sva zaplijenjena droga bila je namijenjena zadarskom narko-tržištu, dodali su prvi ljudi zadarske policije, a njezina ukupna vrijednost prodajom na ilegalnom tržištu dostigla bi oko pet milijuna kuna.
Osim toga, tada je na pressici naglašeno kako je “selom” izvršena zapljena na jednom od krakova tzv. Balkanske rute te da je ostvarena međunarodna suradnja između Republike Hrvatske, BiH i Republike Srpske.
U Istražni centar Županijskog suda u Zadru munjevitom je akcijom uhićen i spektakularno priveden Ivo Bratović (37), Ante Šale (37), Tomislav Petković Sreća (33), Milorad Troskot (42) i Bogdan Pepić (48) iz susjedne BiH.
Osim ove petorice tada su na krim obradi u Zadru bile još tri osobe, među kojima i supruga Tomislava Petkovića, ali su zbog nedostatka dokaza, pušteni na slobodu.
U policijskoj akciji sudjelovalo je 35 policajaca od kojih su dvojica u srijedu i saslušana na raspravi u svojstvu svjedoka.
Dosadašnji tijek suđenja najviše je obilježilo iznošenje obrane Ante Šale koji je priznao i zapravo svu krivnju preuzeo na sebe. Jedino što je Šale naglasio i više puta ponovio je činjenica kako je rekao, ” da nikad nikome u svom životu nije prodao ni gram droge”.