Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vrančić: I ja sam svašta govorio kad sam bio mlad!

Autor: Siniša Klarica

27.08.2009. 22:00
Vrančić: I ja sam svašta govorio kad sam bio mlad!

Foto: Adam VIDAS



Zbog očite aluzije na pogodovanje, gradonačelnik Vrančić je naredio da se svim vijećnicima i medijima dostave kopije ugovora, a SDP-ovoj vijećnici Sabini Glasovac je poručio da je i on svašta govorio kad je bio mlad i da se nečega od tog danas stidi. No, vijećnici je poručio da će je tužiti za klevetu jer gradonačelnika nitko neće prozivati za nečiste radnje
Konsolidacija i rebalans gradskog proračuna bili su jučer glavna tema maratonske 3. sjednice Gradskog vijeća Zadra. Tako se došlo do zaključka da će ovogodišnji proračun biti uravnotežen na 456,5 miliuna kuna. Gradonačelnik Zvonimir Vrančić izrazio je svoje zadovoljstvo dinamikom punjenja proračuna te što Grad Zadar ima mogućnost još jednog rebalansa, najvjerojatnije krajem studenog.
– Strateška odluka bila je reduciranje investicija, komunalnih programa, bez diranja u socijalu i kulturu. Dapače, socijalu smo povećali za nešto manje od milijun kuna, rekao je u uvodu obrane proračuna gradonačelnik Vrančić.
Za treće dijete 10 tisuća kuna
I zaista, izvršeno je jedno od predizbornih obećanja tako da su naknade za opremanje novorođenčadi povećane s 800 na 1.000 kn. Za svako prvorođeno dijete u obitelji isplaćuje se 2.000 kn, za svako drugo dijete 5.000 kn, a za svako treće i sljedeće dijete 10.000 kn.
Gradska pročelnica za financije Grozdana Perić naglasila je da su u Gradu u početku mislili da će doći do debalansa, ali je ostvaren porast za 727,4 tisuće kn. No, u stavki prihoda u Gradu nisu sigurni u naplatu 50 mil. kn komunalnog doprinosa, u iznos državnih transfera iz Ministarstva mora. Grad Zadar, naime, je poznat po značajnim sredstvima transferiranim s naslova države, ali gradonačelnik Vrančić kaže da će biti zadovoljan i s 15 milijuna kuna državnog novca. Problem naplate dužnika, također se počeo rješavati, tako da nakon tri mjeseca neplaćanja ide opomena, a kasnije i ovršni postupak za ona sredstva koje npr. iznajmljivači prostora duguju Gradu. Grad je, ističe gradonačelnik, uspio riješiti pitanje velikih dužnika. Doduše, ostao je jedan slučaj, veličine 600-700 tisuća kuna kojeg će se teško riješiti, kako kaže Vrančić, zbog posebnih životnih prilika.
Kako vratiti kredit za Višnjik?
Oporba na čelu sa SDP-ovim vijećnicima, osula je paljbu na niz neispunjenih predizbornih obećanja, osobito odustajanje od investicija koja se neće realizirati u ovoj godini. Gradonačelnik je rekao da to tek znači malu prolongaciju, te da se dobar dio projekata koji u ovako prikazanom izvješataju ima pokazatelj 00,0 u stavci realizacije za ovu godine, može realizirati već sljedeće godine. Ingrid Antičević-Marinović je prozvala gradsku vlast da ne uopće ne razmišlja o tome da već 2011. dolazi na naplatu glavnica od 18 milijuna eura za dvoranu i bazen na Višnjiku. Gradonačelnik joj je replicirao da će se već sljedeće godine postići sporazum o reprogramiranju duga u godišnjem anuitetu od 10-15 milijuna kuna. Osovina Alan Kociper i Davor Kasap, pročelnik za gospodarstvo i dogradonačelnik, zadužena je za revitalizaciju projekta Gospodarske zone Crno. Međutim, gradonačelnik Zadra javno je i bez imalo rezerve komentirao činjenicu što je Grad ovrhom izgubio 800.000 kuna u sporu s Hotelima Zadar jer je odbio plaćati najamninu od 2001. do 2005.
– Ja i moj zamjenik Grgurović smo obavili razgovore s rukovodstvom tvrtke Hoteli Zadar i mislim da im nije bilo pametno što su inzistirali na ovrsi, jer se u svom poslovanju ova tvrtka prilično naslanja na Grad Zadar. Grad od 2005. plaća najamninu za vrtić koji bi se trebao preseliti u veliki centar koji se gradi na Mocirama, bio je jasan u svojim porukama zadarski gradonačelnik.
Opomene SDP-ovkama
No, rasparava o neispunjenim obećanjima, o tome gdje su završila sredstva od prodaje društvenih stanova zaiskrila je situaciju u gradskom vijeću te su SDP-ove vijećnice Sabina Glasovac i Ingrid Antičević-Marinović zaradile javnu opomenu zbog aluzije na nečasne rabote gradske uprave. Predsjednik Gradskog vijeća Živko Kolega sam je upao u vlastitu zamku rasparavljanja mimo određenog vremena za raspravau, a Ingrid Antičević-Marinović je u žaru rasprave izašla za govornicu zaopočinjući raspravu o točki dnevnog reda koja uopće nije bila na redu. Paradoksalno je da su je o tome upozorili njezini kolege iz SDP-a, a ne predsjdnik GV-a Kolega. Posljedica je to bila iscrpljivanja oko teme proračuna te još uvijek neriješeno pitanje klimatizacije velike gradske vijećnice. Jedna od aluzija oporbe glasila je i na poduzeće Franto, gradskog koncesionara za tzv. “brze” popravke infrastrukture. Omerka Šarić iz SDP-a je prozvala ovo poduzeće za aljkavost u izvršavanju poslova te da takve svoje usluge dobro naplaćuje. Omerka Šarić osvrnula se i na cijene Nasada.
– Kada ja u proljeće idem kupiti cvijeće onda nekoliko cvijetova petunijee košta 6 kn, a kad Nasadi posade na stotine cvijetova, njima je cijena kao da sam ja kupila svega nekoliko cvijetova, rekla je SDP-ova vijećnica. O potrebi kontrole gradskih poduzeća, složili su se i vlast i oporba, ali u slučaju Franto, pregledom ugovora s ovom tvrtkom sklopljenog u veljači na četiri godine, gradonačelnik Vrančić samo je pronašao da je Franto bio najpogodniji ponuđač.
Kad se gradonačelnik naljuti
Međutim, gradonačelnika Vrančića raspalila je aluzija na pogodovanje ili na proviziju tijekom rasprave o novim cijenama parkiranja u Zadru. Neposredno prije ove točke dnevnog reda vijećnicima je podstrijet amandman kojim u razdoblju od 1. srpnja do 31. kolovoza parkiranje u prvoj zoni košta 12 kuna, a u drugoj 10 kuna. U prosjeku, cijene parkinga porasle su su za jednu kunu s tim da Đil više nije mjesto besplatnog i slobodnog parkiranja. Kako je primijećeno da čak u ovim ljetnim mjesecima Gortanova garaža zjapi prazna, iz usta SDP-ove vijećnice Sabine Glasovac stigla je aluzija da se ovakvim parkirališnim haračem neće postići red na Polutoku, jer je nekome u interesu da Gortanova garaža na mjestu nekadašnjeg TIZ-a bude puna. Zbog očite aluzije na pogodovanje, gradonačelnik Vrančić je naredio da se svim vijećnicima i medijima dostave kopije ugovora, a SDP-ovoj vijećnici je poručio da je i on svašta govorio kad je bio mlad i da se nečega od tog danas stidi. No, vijećnici je poručio da će je tužiti za klevetu jer gradonačelnika nitko neće prozivati za nečiste radnje.
Oporba je nadalje upozoravala da je veliki dio parkirališnih mjesta na Polutoku označen u suprotnosti Zakonu o sigurnosti u prometu. Da je Đil tek “posuđen” od sportaša 1998. kad se uvodila naplata parkiranja te da je uvođenje ovakve naplate porez na ulaz u Poluotok govorila je Sabina Glasovac dodajući da je ovo doprinos HDZ-ovom programu oživljavanja Poluotoka. HDZ-ovci i njihovi koalicijski partneri branili su se prije svega činjenicom da je u Zadru cijena parkiranja još uvijek najniža od većih gradova u Hrvatskoj.
– U dane kad su na Polutoku organizirani kvalitetni programi nije se mogao naći parking, što je dokaz da kvalitetni programi vraćaju život na Poluotok, a ne da ga u tome spriječava naplata parkiranja, dodao je gradonačelnik Vrančić. Međutim, oporba je govorila da će se uskoro automobili ostavljati na Višnjiku ako se želi posjetiti Grad i da je zapravo iznos cijene parkiranja udar na građane Zadra, a ne na strance i turiste koji ionako ne plaćaju parking te za to dobijaju isprike ministra turizma.
Iako je prema očekivanju prijedlog o novom načinu organizacije parkinga prošao, gradonačelnik je ipak uvažio dio medijskih pritisaka, pa će tako prvi sat parkiranja u Gortanovoj garaži biti besplatan. No za primjenu istog načina naplate na otvorenim parkirališnim mjestima, u “Obalama i lučicama” tehnički nisu spremni. Stoga u Gradu Zadru razmišljaju o uvođenju dviju kružnih autobusnih linija bez posebnog voznog reda. Jedna linija prikupljala bi putnike od vrha Ulice Stjepana Radića, a jedna od Bulevara i Arbanasa do Poluotoka. Svemir Bašić iz HDZ-a je rekao da je to dobro za zdravlje građana Zadra, jer je Gortanova garaža od Poluotoka udaljena tek 400 metara.
Na jučerašnjoj sjednici vijećničku prisegu položio je i HDZ-ov vijećnik Rade Šimičević. Šimičević će u Gradskom vijeću sjediti umjesto Alana Kocipera koji je postao gradski pročelnik za gospodarstvo.