Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Hrvatski i mađarski policajci uspješno “štitili i služili”

Autor: Irena Jurjević

27.08.2012. 22:00
Hrvatski i mađarski policajci  uspješno “štitili i služili”

Foto: Zvonko KUCELIN



Program je zadovoljio sva naša očekivanja i mađarski policijski službenici svoj su posao obavili dobro u skladu s našim sloganom da ‘štitimo i služimo’, kazao je Hatala. Glavni ravnatelj policije Vlado Dominić uručio je za doprinos i sudjelovanje pismo zahvale mađarskoj policiji


Evaluacija ovogodišnje turističke sezone  kao i samog projekta “Sigurna  turistička sezona” bila je povod sazivanja tiskovne konferencije u prostorijama  PU zadarske. Pritom su  uručena i priznanja mađarskim policijskim djelatnicima  koji u projektu sudjeluju od  samih njegovih početaka.  Projekt “Sigurna turistička  sezona” u Hrvatskoj se provodi od 2006. I do sada se  pokazao kao izuzetno koristan, istaknuto je na konferenciji.
– Želimo da se turisti osjećaju kod nas sigurno zbog  čega smo i poduzeli niz preventivnih mjera, a ta sigurnost je i ostvarena, kazala je  Sandra Veber, načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije.  Od 2006. godine u projekt je  uključeno 285 stranih policijskih službenika iz 13 europskih zemalja, a ove godine  uključeni su i policijski djelatnici Crne Gore i Makedonije. Tijekom cijelog trajanja  akcije kroz nju je prošlo sveukupno 48 policijskih službenika nacionalne policije  Mađarske, a dvojici djelatnika koji su ovog ljeta posjetili  Hrvatsku u sklopu akcije visoki povjerenik Nacionalne  policije Mađarske József Hatala uručio je nagrade za  njihov doprinos. Također, nagradu je primio i hrvatski kontakt policajac Ive Begonja.
Kada je projekt započet prije sedam godina mađarski policijski djelatnici su imali u  njega određenu dozu sumnje,  priznao je Hatala jučer na  konferenciji. Ipak, sama konferencija ujedno je pokazala da su dobro  odlučili, kao i da je projekt  uspješan te da postiže dobre  rezultate.
– Program je zadovoljio sva  naša očekivanja i mađarski  policijski službenici svoj su  posao obavili dobro u skladu s  našim sloganom da ‘štitimo i  služimo’, kazao je Hatala.
Glavni ravnatelj policije  Vlado Dominić uručio je za  doprinos i sudjelovanje pismo  zahvale mađarskoj policiji, ali  i dodao kako projekt svake  godine ima sve veći broj djelatnika pa je tako njihova  brojka u 2012. godini narasla  na 56.
– Sve je proteklo u najboljem redu i izuzetno sam zadovoljan reakcijama mađarskih i hrvatskih službenika.  Hrvatska policija je spremno  dočekala sezonu i poduzela  sve potrebne mjere za doček  gostiju, zaključio je Dominić.
Od sveukupno 685 kaznenih djela koje su strani  državljani počinili u RH,  mađarski državljani sudjelovali su u svega njih sedam.  Radilo se o prometnim nesrećama koje se mogu dogoditi  svakome, kazao Hatala. Od  1.073 oštećena strana  državljanina u 2012. godini  bilo je 11 Mađara, a radilo se  uglavnom o krađama na  plažama i iz hotelskih soba.  Također, mađarski turisti,  sveukupno njih 330 tisuća,  nisu imali nikakvih primjedbi  tijekom svog boravka u Hrvatskoj, a razlog se najvjerojatnije krije u tome što oni u  Hrvatsku dolaze jer im se ovdje sviđa, odgovorio je na novinarsko pitanje visoki povjerenik mađarske policije.


Piromane privesti pravdi




Na tiskovnoj konferenciji novinari su se dotaknuli i  problematike požara kao jednog segmenta koji također utječe na poimanje Hrvatske kao lijepe turističke zemlje, a koji ovog ljeta bukte više nego  ikada. Glavni ravnatelj policije Vlado Dominić istaknuo je kako požari bukte ne samo u Hrvatskoj, nego i  u susjednim zemljama.
– Mi u Zadru imamo već tri privedene osobe koje  obrađujemo i ja se nadam da će nakon policijske  obrade biti procesuirani. Što se tiče same sigurnosti  građana kada su u pitanju požari, u pripravnosti smo  s interventnom policijom u vezi s evakuacijom, a i  bilo kakvim drugim događajima, tako da turisti mogu  sigurno i mirno biti na plažama. Usko surađujemo s  Državnom upravom za zaštitu i spašavanje koja se  bavi problemima požara, koordinacije se održavaju  svakodnevno i na lokalnoj i na regionalnoj razini,  kazao je Dominić, dodajući da je piromanima jako  teško stati na kraj.
– Vi nikad ne znate pali li on to zato što je piroman ili  iz objesti. Imali smo slučajeva da vatrogasci sami  pale pa onda gase požar. Nadamo se da ćemo u  skorom roku locirati sve piromane i da ćemo ih  privesti pravdi, zaključio je glavni ravnatelj policije.