Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Što glazba radi filmu

Autor: Marija Knežević

27.08.2012. 22:00
Što glazba radi filmu

Foto: Adam VIDAS



Glazba za film i  televiziju bila je tema iznimno dobro posjećene prve radionice ovogodišnjeg  Avvantura Film Forum  Zadar festivala. Održao ju  je britanski skladatelj Gabriel Currington.
– Nitko ne ide u kino bez  emocija, bilo da ih nosi sa  sobom ili da će ih dobiti s  filmskog platna, kazao je  Currington i u nastavku pojasnio svoje viđenje razlike  između knjige i filma.
– U knjigama sav posao,  utjecaj na sva osjetila, obavlja  snaga riječi. Film nema sve  detalje i upravo zato se nadopunjuje glazbom koja je iznimno bitna, a u nekim dijelovima, recimo nedefiniranim uvodnicima u film, može  biti i presudna.
Currington je tijekom predavanja pokazao desetak klipova iz filmova za koje je  radio glazbu. Vidjeli smo tako  dokumentarce, klipove iz filmova sa i bez glazbe, uvodnu  špicu futurističkog filma…
– Danas se sve više filmova  snima pred zelenim platnom  koje za glumce nikako nije  inspirativno i u njima se muzika brine za sve ostalo, kazao je Currington.
Odmah iza Curringtonove uslijedila je  radionica Francine Raveney iz Eurimagesa. Govorila je o filancijskim i  legalnim mogućnostima, odnosno  perspektivama koprodukcija. Došlim  su je poslušati, a kasnije se i u razgovor uključili mnogi mladi redatelji,  scenaristi, oni koji nešto pišu ili nešto  snimanju i žele doći do financijske  injekcije koja će ubrzati put do njihova konačnog proizvoda – filma.
Eurimages raspolaže sa 24 milijuna  eura godišnje i od toga čak 94% ide  za koprodukcije. Sve informacije mladi koji se žele baviti filmom i informirati se o eurimagesu mogu dobiti na internetskoj adresi  www.coe.int/eurimages. Dogodine slijedi novost – umjesto tone papira potrebne za apliciranje za sredstva Eurimagesa, bit će moguća isključivo  online aplikacija.