Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Za 600 metara virskog podmorskog vodovoda 6,5 milijuna kuna

Autor: Branko Božić

27.08.2012. 22:00
Za 600 metara virskog podmorskog  vodovoda 6,5 milijuna kuna

Foto: Branko BOŽIĆ



Konačno smo došli u situaciju da se izgradi i preostala tzv. treća faza navedenog zapadnog vodovodnog pravca ispod Virskog mosta. Rok navedenim radovima je 90 radnih dana i ako izvoditelja poslova na terenu posluže vremenske prilike, voda će na Vir stići do Božića, kaže načelnik Kapović
Ovih su se dana  dodatno intenzivirali poslovi izgradnje sustava  otočnog vodovoda, kanalizacije i odvodnje, za što je  do sada Vlada RH izdvojila  30 milijuna kuna, a Općina  Vir još dodatnih 20 milijuna  kuna iz svog općinskog proračuna.
Radove izvodi Pomgrad
Spomenutim sredstvima  uspjelo se na otoku Viru do  sada položiti vodovodne  mreže u dužini od oko 9,7  kilometara te kanalizacijske  mreže u dužini od oko 11,7  kilometara. Nadalje, na potezu plaža Jadro i utvrda  Kaštelina gotovo je izgrađena stanica za ispust otpadnih voda te je u more  položeno oko 1,5 kilometar  cijevi za potrebe te stanice.
No, da bi pitka voda iz  rijeke Zrmanje preko tzv.  zapadnog vodovodnog  pravca Zadar – Petrčane –  Nin – Privlaka – Vir uopće  mogla poteći do otoka Vira,  koji je već godinama žedno  iščekuje, preostalo je da se  ispod Virskog mosta, tj. na  prostoru privlačkog gaza  polože pod more vodovodne cijevi u dužini od 600  metara. S tim projektom vrijednim oko 6,5 milijuna kuna, čiji je nositelj zadarski  Vodovod, ipak se krenulo  ovih dana. Radovi su nakon  provedenog javnog natječaja povjereni specijaliziranoj splitskoj tvrtki Pomgrad čiji radnici unatoč nesnosnim vrućinama bez prekida svakodnevno obavljaju  poslove.
– Konačno smo došli u situaciju da se izgradi i preostala tzv. treća faza navedenog zapadnog vodovodnog pravca ispod Virskog  mosta. Rok navedenim radovima je 90 radnih dana i  ako izvoditelja poslova na terenu posluže vremenske prilike, voda će na Vir stići do  Božića ove godine. Za Virane to će biti trenutak za  pamćenje. Dugo smo sanjali  i čekali vodu, kaže općinski  načelnik Kristijan Kapović  dodajući da je u vodovodni  sustav od Zadra do Vira te  otočnu vodovodnu mrežu do  sada uloženo oko 125 milijuna kuna.
Cijene priključaka
Nositelj projekta izgradnje  vodovoda, kanalizacije i otpadnih voda na otoku Viru je  općinsko komunalno poduzeće Vodovod-Vir d.o.o. koje  vodi direktor Hrvoje Bašić.
 – Mora se istaknuti da smo  mi na otoku izgradili najveću  vodospremu na području  Zadarske županije na lokalitetu Bandira kapaciteta dva  puta po 2.000 metara kubičnih vode odakle će voda  teći otokom do potrošača.  Pored toga izgrađena je i prepumpna stanica odmah na  ulazu na otok iz pravca Privlake kod Virskog mosta tako da smo mi sto posto  spremni za prihvat pitke vode. Čekajući vodu nismo sjedili skrštenih ruku već naprotiv. Radi se i dalje punom  parom na dodatnoj izgradnji  i realizaciji projekta vodovoda i odvodnje.
Odmah čim  voda stigne počet ćemo s prvim priključcima, a također i  s priključcima na kanalizaciju. Svakako da će naše  građane zanimati i cijena navedenih priključaka. Ona je  definirana odlukom Općinskog vijeća i kako sada stvari  stoje za objekt veličine do  200 metara četvornih trebat  će izdvojiti po 1.900 kuna za  vodu te još toliko za kanalizaciju. Za objekt od 200 do  400 metara četvornih kojih  na otoku ima velik broj priključci će stajati po 2.450  kuna, kaže Bašić.