Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Prvi hrvatski kyudo majstori

Autor: Z L

27.08.2013. 22:00
Prvi hrvatski kyudo majstori


Francuski mediteranski grad Montpellier nedavno su pohodili zadarski kyudoke Goran i Andrija Blažević iz kyudo kluba Yumi. Zadarski kyudoke su uz 343 kyudoka iz Francuske, Italije, Njemačke, Austrije, Švicarske, Španjolske, Švedske, Poljske, Rumunjske, Belgije, Latvije, Rusije, Portugala, Češke, Finske, Luxemburga i Malezije pred četveročlanom japanskom komisijom Internacionalne Kyudo Federacije, visoko rangiranih Senseia Shoichiro Nakazuka, Kiyoshi Kubota, Hisayuki Toba i Hiromichi Hisada, 8. dan Hanshi nazočili seminaru i polaganju (shinsa) za majstorsko zvanje od 1. do 6. dana.
Blaževići su tom prilikom položili za majstorsko zvanje 1. dan, a to su prva majstorska zvanja kyudo-a u Hrvatskoj, a također su za isto zvanje položili i kandidati iz zagrebačkog kluba Itachi Dalibor Grđan Bakija i Marija Bakija. Naši kyudoke pokazali su izuzetno i zapaženo znanje na polaganju i potvrdili da je kyudo u Zadru i Hrvatskoj građen na dobrom putu te da je perspektivan.
Prilikom otvorenja seminara poruku je uputio predsjednik Internacionalne Kyudo Federacije gospodina Takeo Ishikawa:
»Kao organizator ovog događaja, velika mi je radost pozdraviti toliki broj sudionika Europskog kyudo seminara. Želio bih uputiti nekoliko riječi dobrodošlice prije nego što počnete.
Uzastopno provođenje ovog seminara od 1979. duguje puno strastvenom vodstvu mnoštva instruktora uključenih tijekom niza godina, kao i predanosti europskih kyudoka.
Kyudo je ukorijenjen u tradiciju japanske kulture koja razvija tvoje tijelo, poboljšava te kao ljudsko biće i razvija tvoje kvalitete kao osobe. Kao što su ove vrijednosti pobudile interes Eugena Herigela, interes koji svi dijelimo, dali su nam iskustvo za otkrivanje samih sebe, kako poštovati druge bez obzira na razlike rase, kulture i jezika. Ovo je veliki doprinos širenju harmoničnog mirnog modernog društva. Osjećam da je nekoliko tisuća kyudoka diljem svijeta dokaz širećem krugu kyudo interesa i aktivnosti. Za kraj želio bih izraziti duboku zahvalnost svima koji su doprinijeli realizaciji ovog seminara, poručio je Takeo Ishikawa.