Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tristo metara šetnice i nova riva u Solinama

Autor: Velimir Brkić

27.08.2013. 22:00
Tristo metara šetnice i nova riva u Solinama

Foto: Vedran SITNICA



Ministarstvo zaštite okoliša donijelo je rješenje po kojem za namjeravani zahvat uređenja obalnog pojasa u uvali Soline u Sukošanu nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš.
To znači da nema zapreke za realizaciju projekta uređenja plaže u ovom dijelu Sukošana. Za potrebe Općine specijalizirana zagrebačka tvrtka Oikon podnijela je zahtjev za provedbu postupka procjene utjecaja na okoliš uz priloženi elaborat. Po idejnom rješenju Soline bi se uređivale na način da se sanira riva, izgrad šetnica u dužini od 280 metara u širini od dva metra. Plaža bi se »dohranila« plažnim materijalom – sitnim pijeskom i tucanikom. Postojeća riva se namjerava popraviti u približno jednakim gabaritima tako da će biti dužine 38 metara, a širine pet metara.
Pri ocjeni utjecaja na okoliš procijenjeno da ovi zahvati neće ugrožavati čistoću okoliša. No budući da se radi o obalnom pojasu, o području koje je po utvrđenoj ekološkoj mreži koridor za morske kornjače, bilo je potrebno provesti prethodni postupak. U postupku ishođenja lokacijske dozvole definirat će se posebni uvjeti za kakvoću otpadnih voda, a obvezno je i praćenje kakvoće mora za kupanje na mjestu ove buduće uređene sukošanske plaže.