Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarski val u nastavku za prvu pobjedu

27.08.2016. 22:00
Zadarski val u nastavku za prvu pobjedu


Dva puta je pogodio Vlatko Blažević, a osim njegovog učinka svakako valja podvući i onaj Dragana Župana, koji je maestralno dirigirao zadarskim napadima
Nogometaši Zadra pobjedom su otvorili sezonu u 3. HNL Jug. Na Stanovima su svladali kaštelanski Val s 2-0 zgodicima Vlatka Blaževića, a osim njegovog učinka svakako valja podvući i onaj Dragana Župana, koji je maestralno dirigirao zadarskim napadima. Također i dvije važne obrane Tome Gluića u prvom poluvremenu, od kojih je jedna bila doista spektakularna. Zadar je i u prvih 45 minuta bio aktivniji prema naprijed, iako je Val bio bliži vodstvu. U nastavku su, pak, Zadrani ubacili u višu brzinu i to im se isplatilo.
Gluićeve obrane
Zadar je krenuo otvorenije. Dragan Župan je u petoj minuti fintom u šesnaestercu izbacio protivnika, ali je njegov udarac blokiran. Malo kasnije, nakon kornera, nova gužva u kaznenom prostoru gostiju, ali bez prijetnji po gol. Oko petnaeste minute ohrabrili su se i gosti i prvi put prešli na protivničku polovicu, a odmah zatim imali su i najveću priliku u prvom dijelu. Šimurina je srušio Pleštinu na rubu šesnaesterca s lijeve strane. Kovač je odlično izveo slobodan udarac, lopta je išla točno u desne rašlje, ali je Tomo Gluić reagirao – fantastično! Desetak minuta kasnije vidjeli smo isti duel. Ovaj put Kovač je pucao sa dvadesetak metara, opet u desnu stranu, ali nešto niže, a Gluić se ponovno ispružio i obranio. U međuvremenu su dobru kombinaciju imali Terkeš i Blažević, ali je vratar Vala Ivan Jelić bio na mjestu. Zaoštrila se igra, tražili su Zadrani jedanaesterac zbog prekršaja na Terkešu, ali zviždaljka šibenskog suca Luke Mrčele nije se oglasila. Malo kasnije njegov prvi pomoćnik Josip Zec podigao je zastavicu i označio u najmanju ruku dvojbeno zaleđe, nakon što je Dragan Župan „izbacio” Blaževića prema golu. U 35. minuti opet je Župan kreirao, centaršutom iz slobodnjaka sa 40 metara, a Šimurina je dočekao loptu na drugoj vratnici i glavom pogodio u vanjski dio mreže. Bubnjar je okušao udarac iz daljine, ali bezuspješno i tako se na odmor otišlo pri rezultatu 0:0.
Precizni Vlatko
U drugo poluvrijeme Zadrani su krenuli mnogo jače nego u prvo. Već nakon pet minuta Terkeš je, nakon velikog kiksa obrane Kaštelana, imao veliku priliku, ali su njegova dva udarca s nekoliko metara blokirana. U 54. minuti bilježimo dotad najveću priliku plavih. Bubnjar je s desne strane poslao prizemnu loptu u srce kaznenog prostora, odakle je Blažević isprve odapeo u donji lijevi kut, ali je Jelić reagirao izvanredno. Nastavio je Zadar pritiskati i u 65. minuti mu se to napokon isplatilo. Glavni akter opet je bio Dragan Župan koji je ušao u šesnaesterac, fintom izbacio braniča Vala Ivana Jukića, koji ga je sapleo i sudac Mrčela ovaj put nije imao izbora, nego pokazati na bijelu točku. Jedanaesterac je besprijekorno izveo Vlatko Blažević. Golmana je „poslao” lijevo, a loptu desno za 1:0. U 76. minuti Župan je vrlo dobro pucao sa 25 metara, ali je Jelić krajnjim naporom odbio loptu u korner. Pokušali su Kaštelani zaprijetiti Zadranima, ali kada su jednom prilikom došli do šesnaesterca, izgubili su loptu i uslijedila je munjevita zadarska kontra. Pantalon je glavom izbio loptu, Župan proslijedio do Blaževića, ovaj si je sjajno petom gurnuo u for na otvorenom terenu pa uposlio Terkeša na lijevoj strani. On je opet vratio Blaževiću, koji je svojim drugim zgoditkom na utakmici zaključio priču – 2:0. Do kraja vrijedi istaknuti još jednu odličnu intervenciju Gluića i slavlje domaćih moglo je početi.


ZADAR – VAL 2:0


ZADAR – Stadion Stanovi. Gledatelja: 400. Sudac: Luka Mrčela (Šibenik) 5,5. Pomoćnici: Josip Zec (Split) i Ante Proso (Gata). Strijelci: 1-0 Blažević (66′), 2-0 Blažević (87′). Žuti kartoni: A. Župan, Terkeš, Šimurina (Zadar), Pedišić, Grubić, Kelez (Val).
ZADAR: Gluić 7 – Pranić 6,5, Šimurina 6,5, Pantalon 6,5, A. Župan 6,5 – Tokić 6,5, Colić 6,5 – Bubnjar 6,5 (od 84. Čulina -), D. Župan 7,5 (od 90. Smokrović -), Blažević 7,5 – Terkeš 6,5 (od 89. Brlić -). Trener: Josip Butić.
VAL: Jelić 6 – Jukić 5,5, Grubić 5,5, Mić 5,5, Bauk 5,5 – Velimirović 5,5, Kovač 6 (od 63. Kustura 5,5 – od 76. Ljubas -), Pleština 5,5, Vojković 5,5 (od 57. Kelez 5,5) – Bajić 5,5, Pedišić 5,5. Trener: Zdenko Adamović.