Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kako doskočiti divljoj gradnji?

27.09.2010. 22:00
Kako doskočiti divljoj gradnji?


Između izrađivača našeg plana Županijskog zavoda za prostorno uređenje u Zadru i Ureda za provedbu dokumenata Zadarske županije vode se pregovori kako i na koji način legalizirati postojeće bespravno izgrađene objekte, kako najučinkovitije doskočiti budućoj divljoj gradnji, kazao je načelnik Surić
Nakon ljetne stanke vijećnici privlačkog Općinskog vijeća okupili su se na poziv predsjednika Ante Mustaća (HDZ) i nakon utvrđivanja dnevnog reda odmah otvorili raspravu o novom ustrojstvu općine Privlaka.
Put općinskog novca
Pojašnjavajući vijećnicima o čemu je riječ općinski načelnik Ive Surić (HDZ) uz ostalo je naglasio da će se sukladno novim mjerama morati osnivati Jedinstveni upravni odjel koji do sada Općina Privlaka nije imala. Vijeće je podržalo predloženi novi ustroj te je usvojilo odluku da se paralelno raspiše javni natječaj za mjesto pročelnika tog odjela. Na isti način prihvaćena je odluka o novim koeficijentima za obračun plaća općinskih službenika i namještenika i to u rasponu od 1 do 6. To, drugim riječima, znači da će za najnižu plaću u Općini Privlaka osnovica iznositi 4.350 kuna.
U nastavku je uslijedila rasprava o financijskim sredstvima koja su lani isplaćena korisnicima općinskog proračuna. Navedeno izvješće na predzadnjoj je sjednici zatražio vijećnik oporbenog HSP-a Ivan Kršlović, pa je bilo logično i za očekivati da će on ovom prigodom postaviti najviše pitanja načelniku Suriću. Kršlović je tako tražio pojašnjenja na osnovi isplaćenih sredstava nogometnom klubu Sabunjar, ženskoj klapi Libar, KUD-u Privlaka, Aktivu DDK-a, a posebno je želio znati kako i na koji način se financira rad privlačkog DVD-a.
– Općina Križ kod Ivanić Grada ima 16 DVD-a. Sve se radi na dragovoljnoj bazi i nitko tamo ne prima plaću. Slično je i u Općini Pakoštane koja je dosta prostorno veća od nas, a na platnom su im popisu samo dva vatrogasca. Zašto ih je kod nas deset i svi su na plaći, pitao je Kršlović?
– Moram vas podsjetiti da naš DVD pokriva područje od otoka Vira preko Nina do Zadra. Izvan proptupožarne sezone od 15. rujna do 15. lipnja nema nikoga zaposlenog. Riječ je mahom o našim privlačkim momcima. Oni kada rade dobivaju plaću bruto u iznosu od 6.300 kuna. Za razliku od ostalih DVD-a mi imamo četiri vozila i godišnje na račun vatrogastva iz općinskog proračuna izdvajamo oko 200.000 kuna, odgovorio je Kršloviću donačelnik Kažimir Kolanović, inače zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije.
O Prostornom planu
Na red je došla i rasprava o općinskom Prostornom planu koji, po onome što se čulo, trenutačno nije na snazi.
– Između izrađivača našeg plana Županijskog zavoda za prostorno uređenje u Zadru i Ureda za provedbu dokumenata Zadarske županije vode se pregovori kako i na koji način legalizirati postojeće bespravno izgrađene objekte, kako najučinkovitije doskočiti budućoj divljoj gradnji te kako onemogućiti izgradnju objekata na parcelama manjim od propisane kvadrature. Mi se toplo nadamo da će dvije navedene strane postići dogovor i da će se do konca desetog mjeseca ove godine naš PP naći ponovno na javnoj raspravi ovdje kod nas, rekao je načelnik Ive Surić.
Načelnik je također izvijestio vijeće kako će se ponovno pod istim prostorno-tehničkim uvjetima morati staviti na javni uvid UPU turističke zone Kuline. Riječ je o općinskom zemljištu koje je smješteno na potezu od Sabunika do Virskog mosta, koje je prije nekoliko godina Općina Privlaka prodala tvrtki Ro-Ro gradnji iz Zagreba, a koje je ta ista tvrtka u međuvremenu preprodala također zagrebačkoj tvrtki Hrisaor zbog čega se između Općine Privlaka i Ro-Ro gradnje već neko vrijeme vodi sudski spor.
Ni ova sjednica nije mogla proći bez rasprave od trenutačno dva otvorena pitanja. Riječ o rješavanju imovinskopravnih odnosa između Hrvatskih cesta kao investitora privlačke obilaznice koja se upravo gradi u sklopu projekta nove ceste prema otoku Viru te trojice vlasnika zemljišta, Alberta Kršlovića, Darija Skoblara i Lea Kršlovića, koji nisu pristali na ponuđenu im naknadu zbog čega je ovaj projekt na jednom dijelu obustavljen. Kako bi ipak pomogli u rješavanju ovog spora općinski su čelnici trojici navedenih vlasnika ponudili općinsko zamjensko zemljište, s čime su se oni složili, s time da Hrvatske ceste nadoknade štetu Općini Privlaka. Vijeće je odlučilo da će se o ovom gorućem pitanju ponovno raspravljati na idućoj sjednici.
S obzirom da je prije par mjeseci ured Lučke kapetanije u Privlaci zatvorio svoja vrata te da među Privlačanima iz dana u dan raste bojazan da će ova institucija otići iz njihova mjesta, načelnik Ive Surić rekao je da se upravo traži novi radni prostor te nema govora o zatvaranju i izmještanju Ureda kapetanije iz Privlake.