Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Mjesto zajedništva, utočišta, uporišta

27.09.2010. 22:00
Mjesto zajedništva, utočišta, uporišta


Čovjeku je potreban vjerski dom, domaća vjernička obitelj. Župa tako postaje mjestom zajedništva, njegovim utočištem i uporištem. A vjernik u župi osjeća potrebu suodgovornosti, podupire zajedničke aktivnosti i rado sudjeluje u njenom životu i aktivnostima, rekao je mons. Puljić
Sve je lako kad su zajednička odluka i zajednička akcija posrijedi. Tada i Bog blagoslivlje, poručio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u subotu 25. rujna u Preku, kada je posvetio oltar i blagoslovio tamošnju obnovljenu župnu crkvu Gospe od Ružarija.
Svečanost je okupila brojni puk i svećenike, a počela je procesijom s kipom Gospe od Ružarija iz stare župne crkve na mjesnom groblju u Preku do nove velebne trobrodne crkve Gospe od Ružarija čija je gradnja počela prije 90 godina, a posvećena je 1967. godine.
U svečanom misnom slavlju koje je predvodio, mons. Puljić istaknuo je da je blagoslov obnovljene župne crkve i posveta novog oltara važan događaj za župu i biskupiju. U župi se rađa Crkva koju je Drugi vatikanski sabor opisao kao sjeme Božjeg kraljevstva. Crkvena je mudrost ustanovila župu da bude prikladnim sredstvom spasenja, da vjernici rastu u kreposti, a crkva je mjesto molitve i zahvale.
– Nigdje kao oko Božjeg oltara narod se ne osjeća kao jedno i zajedno, bez obzira na starost, podrijetlo, narodnost i rasu. Isus nije htio Crkvu kao bezličnu masu ili nadgradnju društva. Želio je da njegovi budu zajednica braće i sestara. No takvo zajedništvo ne dolazi samo od sebe. Ono je plod Božjega blagoslova i ljudskog nastojanja. I nema ga bez euharistije, koja je izvor zajedništva i naše želje i spremnosti da nas euharistija preobrazi, istaknuo je mons. Puljić, smatrajući da čovjek ne može biti beskućnikom. Potrebno mu je gnijezdo za dušu i tijelo, za njega i obitelj.
– Čovjeku je potreban vjerski dom, domaća vjernička obitelj. Župa tako postaje mjestom zajedništva, njegovim utočištem i uporištem. A vjernik u župi osjeća potrebu suodgovornosti, podupire zajedničke aktivnosti i rado sudjeluje u njenom životu i aktivnostima. Nije pasivni pripadnik, nego aktivni i odgovorni djelatnik koji ne ostaje ravnodušnim kad se radi o njenom dobru, rekao je mons. Puljić dodajući da nam se Bog daruje za oltarom, te da nam je zato potrebna euharistija koja stvara Crkvu, a Crkva slavi euharistiju.
– Euharistija je ponuda zajednici za njen rast i napredak. Euharistija povezuje članove zajednice. Euharistija čini zajedništvo Crkve, a ne da ga samo simbolizira. Ona sabire zajednicu, a zajednica se njom hrani i raste. Blago narodu koji štuje euharistiju, ima strahopoštovanje pred Bogom koji dolazi među nas i župi koja shvaća što znači nedjeljna euharistija, poručio je mons. Puljić u Preku, nastanjenom još u rimsko doba, što potvrđuju ostaci antičkih građevina na Gradini.
Premda stara, to je najmlađa župa na otoku Ugljanu, osnovana 1770. g. Ima šest glagoljskih kodeksa i 15 tiskanih glagoljskih misala i brevijara. Preko je dalo 128 svećenika i redovnika glagoljaša te puno redovnica. U župi su djelovale sestre Kćeri milosrđa, križarsko bratstvo “Ivo Mašina”, Marijina legija te samostan franjevaca trećoredaca na Školjiću. U župnoj crkvi Gospe od Ružarija pokopan je dugogodišnji dubrovački biskup dr. Josip Marcelić, koji je 1912. g. rođen upravo u Preku.