Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Umirovljenici će državi kroz antirecesijske mjere pomoći s 2,8 milijardi kuna

27.09.2010. 22:00
Umirovljenici će državi kroz antirecesijske mjere  pomoći s 2,8 milijardi kuna


Članovi rukovodstava županijske i gradske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika Zadar požalili su se danas na svoj tiskovnoj konferenciji na tvrdnje medija i instant analitičara, da samo 11 posto od svih umirovljenika ima 40 ili preko 40 godina radnog staža. Stoga su nazočnim novinarima podstrijeli svoje podatke koje su prikupili temeljem upita nadležnim institucijama. Također su se požalili da je odgovoreno na svega 15 posto njihovih upita, a da im Udruga hrvatskih banaka uopće nije htjela odgovoriti niti im dostaviti podatke.
– Kao bivši radnici, a sada roditelji današnjih radnika, imamo pravo zabrinuto upozoriti na budući položaj radnika a sutra umirovljenika koji primaju minimalne plaće, a razliku im, dio poslodavaca, daje „ na ruke” sakrivajući državnoj kontroli velike iznose novčanih sredstava , od kojih se ne uplaćuju doprinosi i druga davanja za normalno funkcioniranje države i njezinih građana. Prema pouzdanim procjenama tu se godišnje ukrade, samo na mirovinskom doprinosu 4 milijarde kuna, rekao je u uvodu predsjednik gradske organizacije HSU-a Duško Vuković, dodavši da se gotovo,polovica državnog proračuna izgubi mračnim putovima kriminala i u neevidentiranom i nelegalnom crnom tržištu.
Stoga u HSU ne podržavaju mjere prema umirovljenicima kao najosjetljivijem društvenom sloju, a koje se odnose na: blokadu rasta i usklađivanja svih mirovina, porez na braniteljske mirovine i neke druge skupine koje se ne mogu podvest pod naziv„povlaštenih mirovina” i na zdravstveni doprinos na neke mirovine
Također, kaže Vuković, zamrzavanjem rasta mirovina poduzela se vrlo restriktivna i nepopularna mjera, ali i suprotna i Ustavu i zakonu o mirovinskom osiguranju.
– Tražimo da se ta mjera odmah suspendira, a rast mirovina uskladi sa rastom ili padom rasta plaća, kao osnovnim indikatorom zausklađivanje mirovina. Po našem prijedlogu mirovine bi rasle za 1% manje od plaća, a sredstva koja bi se na taj način prikupila bila bi prilog Fondu za razvoj poduzetništva, predložio je Vuković.
Vuković je priložio svoje spoznaje o tome koliki je doprinos umirovljenika stabilizaciji i antrecesijkom programu, pa je tako izračunao da hrvatski umirovljenici izravno pomažu državu u iznosu 2.458 mlrd kn. Samo do srpnja  sljedeće godine putem kriznih nameta umirovljenici će u državni proračun dati 2.843 mlrd. kn. Mimo antirecesijskih mjera ta se davanja 1.850.000 hrvatskih umirovljenika penju na 7.720.500.000 kn. Na ime, kako kaže Vuković, lihvarskih kamata banaka, umirovljenici im godišnje dadu 520.mil. kn. Stoga i umirovljenici, između ostalog, predlažu osnivanje hrvatske banke gdje bi kamata na tekuće račune bila 7,5 posto, a ne 14 posto, ali koja bi servisirala malo i srednje poduzetništvo.