Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sorić osuđen na dvije godine zatvora

27.09.2011. 22:00
Sorić osuđen na dvije godine zatvora


-Iskreno se kajem. Taj je period trajao kratko. Nisam vidio izlaz iz financijske situacije u kojoj sam se našao. Dobio sam dijete, a ostao bez posla baš u to vrijeme. Rata kredita za auto bila mi je velika. Nisam vidio drugog načina, pa sam se u to upustio – rekao je u svoju obranu mladi otac
Josipu Soriću, 23-godišnjaku iz Zadra koji je sve priznao i izrazio duboko kajanje zbog toga što je zgriješio i imao posla s drogom, danas je na Županijskom sudu u Zadru izrečena nepravomoćna presuda kojom je proglašen krivim za posredovanje u prodaji speeda i kokaina te je osuđen na minimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine.
Obrazlažući presudu predsjedavajući Sudskog vijeća Boris Radman, kratko je pojasnio kako pri određivanju duljine kazne Sudsko vijeće nije našlo otegotnih okolnosti, dok je niz olakotnih okolnosti išao u prilog optuženom i u konačnici doveo do ublažavanja kazne ispod zakonskog minimuma.
– Sorić je više puta izrazio kajanje te potpuno priznao kazneno djelo koje mu je optužnicom i stvaljeno na teret što je potkrijepljeno i iskazima svjedoka te drugim dokazima. U olakotne okolnosti cijenili smo činjenicu da je on do sada neosuđivan, njegovu mladu životnu dob, iskreno kajanje i priznanje, primjereno držanje i stav pred sudom, činjenicu da je otac malog djeteta, da je bio u teškoj životnoj situaciji zbog koje je imao i zdrastvenih problema – nabrojio je sudac Radman.
Osim toga, sudac je naglasio kako je Sorić proglašen krivim i osuđen “samo” za posredovanje u prodaji, a ne i za nabavu i prodaju droge.
-Iako mu je optužnicom osim posredovanja u prodaji, stavljeno na teret da je radi prodaje nabavljao i prodavao drogu te je on sam to i priznao, Sudsko vijeće je u izreci presude odbacilo taj dio činjeničnog opisa optužnice jer nije jasan, precizan i egzaktan, već paušalan – pojasnio je predsjednik Sudskog vijeća.
A, prije izrečene presude te završnih govora tužitelja Duška Berovića i Sorićeve odvjetnice Tanje Budimir, on je iznio svoju obranu u kojoj je više puta izrazio duboko kajanje zbog toga što je učinio te je rekao kako se osjeća krivim i priznao sve za što ga je optužnica teretila.
– Priznajem da sam od sredine studenog prošle, pa do sredine veljače ove godine nabavio speed i miješao ga s raznim dodacima radi povećanja mase u obiteljskoj kući u mjestu Kali na otoku Ugljanu te sam ga vagao i pakirao u manje paketiće, pa prodavao ovisnicima iz Zadra i Preka i to za 100 kuna po gramu – potvrdio je Sorić. Priznao je Sudskom vijeću kome je, kada, gdje, koju količinu i za koji iznos prodavao speed te kada je i gdje posredovao u prodaji droge.
-Iskreno se kajem. Taj je period trajao kratko. Nisam vidio izlaz iz financijske situacije u kojoj sam se našao. Dobio sam dijete, a ostao bez posla baš u to vrijeme. Rata kredita za auto bila mi je velika. Nisam vidio drugog načina, pa sam se u to upustio. Nakon što sam izašao iz pritvora, odmah sam se zaposlio i sada radim u jednoj privatnoj tvrtki. Nisam ovisnik. Povremeno sam pušio “travu”, a i speed sam uzimao povremeno. Bio sam u depresiji. Zbog cijele situacije u kojoj sam se našao, bio sam i psihički rastrojen, pa sam posjećivao i psihijatra. Sada je situacija puno bolja. Radim ja i supruga, a živimo u obiteljskoj kući njezinih roditelja u Kalima – branio se Sorić naglašavajući kako nema šanse da opet ikada više u životu, učini nešto slično.
Sorić će pravomoćnost presude čekati na slobodi.