Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Suđenje za silovanje će biti zatvoreno za javnost

27.09.2011. 22:00
Suđenje za silovanje će biti zatvoreno za javnost


Zbog zaštite osobnog i obiteljskog života žrtve, ali i optuženog, Sudsko je vijeće odmah na početku odlučilo kako će suđenje biti tajno tako da su novinari morali izaći iz velike sudnice Županijskog suda. No, osim novinara iz sudnice je morala izaći i optuženikova supruga te prijatelj
Trebalo je tek nekoliko minuta da Sudsko vijeće kojim predsjeda Boris Radman, odluči kako će suđenje Marku K. 50-godišnjaku iz okolice Zadra optuženom za silovanje svoje sumještanke, biti zatvoreno za javnost zbog zaštite osobnog i obiteljskog života žrtve, ali i optuženog tako da su novinari morali izaći iz velike sudnice zadarskog Županijskog suda.
No, osim novinara iz sudnice je morala izaći i optuženikova supruga te prijatelj.
Ono što je poznato u ovom slučaju jest da je Marko K. početkom srpnja ove godine bio prijavljen, potom uhićen i priveden tada dežurnom istražnom sucu Županijskog suda Vladimiru Mikolčeviću, zbog silovanja 24-godišnjakinje.
Tijekom ispitivanja u nazočnosti odvjetnika Željka Žuže, sada optuženi muškarac branio se šutnjom. Istražni sudac je potom donio rješenje o provođenju istrage te mu odredio jednomjesečni pritvor u kojem se još uvijek nalazi zbog opasnosti od utjecaja na djevojku koju je silovao te zbog mogućnosti od ponavljanja kaznenog djela, a svoj je iskaz istražnom sucu tada dala i žrtva.
On je naime, optužen da je prije više od tri mjeseca jednog poslijepodneva uz cestu između Biograda i Benkovca silovao 24-godišnju djevojku iz okolice Zadra. U PU zadarskoj nakon njegova uhićenja i privođenja, nisu željeli otkriti nikakve detalje ovog slučaja, ali ono što se moglo saznati neslužbenim kanalima, jest da se silovatelj i njegova žrtva poznaju jer su iz istog mjesta. Ona je navodno hodala uz cestu, a on se svojim autom zaustavio, nudeći joj prijevoz do kuće.
Djevojka je, ništa ne sluteći pristala, a on je tijekom vožnje u jednom trenutku skrenuo na sporedni, makadamski put te ju savladavši fizičkom snagom – silovao. Nije poznato na koji se način djevojka potom uspjela izvući i prijaviti ga policiji u Biogradu, no biogradski su ga policajci uspjeli ubrzo uhvatiti.
Marko. K. je inače, od ranije poznat zadarskoj policiji i pravosuđu jer je i robijao kao član bande drumskih razbojnika koji su pljačkali uglavnom strane turiste – kampere tijekom ljetne sezone na području Zadra, Biograda, Gračaca i Šibenika.
Sve se to događalo od 14. svibnja do 3. rujna 2002. godine. On i njegova ekipa među kojima su bila još dvojica muškaraca i jedna žena, maskirani su noću pljačkali turiste i prijeteći im, uzimali novac i vrijedne stvari uključujući zlatninu i tehničke stvari poput fotoaparata, mobitela, računala…
Marko K. je zbog tih pljački bio osuđen na pet godina i devet mjeseci zatvora, što je i odrobijao.