Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Renato Petrov oslobođen!

Autor: Minja Gugić

27.09.2012. 22:00
Renato Petrov oslobođen!

Foto: Zvonko KUCELIN



Nije mogao sakriti svoje zadovoljstvo i pobjedonosni smješak upućen novinarima nakon što mu je predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić izrekao oslobađajuću presudu i naložio kako se ima odmah pustiti na slobodu dodajući kako svi troškovi suđenja “padaju” na teret državnog proračuna RH.
Riječ je o 44-godišnjem Renatu Petrovu zvanom Kostolomac, jedinom Hrvatu kojem se sudilo na zadarskom Županijskom sudu zbog kaznenog djela ratnog zločina 18. studenog 1991. godine počinjenom nad nedužnim, civilnim stanovništvom Škabrnje kada je, provodeći velikosrpsku politiku, ušao u podrum jedne kuće gdje je navodno hicem iz pištolja ubio starijeg mještanina.
Obrazlažući danas ovu nepravomoćnu presudu sudac Babić je naglasio kako se presuda izrečena 1995. godine na zadarskom Županijskom sudu kada je Petrov u odsutnosti bio osuđen na 20 godina zatvora stavlja izvan snage te se sada oslobađa svih optužbi zbog nedostatka dokaza.
– Naime, ključni svjedok u ovom kaznenom postupku je svjedok po čuvenju Bruno Ivković koji je kao ratni zarobljenik HV-a bio u kninskom zatvoru gdje je došao u kontakt s tadašnjim pritvorenikom zbog ubojstva strica, a ovdje svjedokom Mladenom Uzelcem. U tom razgovoru koji se odvijao 1993.godine, svjedok Uzelac mu je rekao da je on zajedno S Renatom Petrovim bio u postrojbi te da su zajdeno bili u Škabrnji 1991.godine te da su – “njih dvojica ušlu u jednu kuću gdje je bio jedan stari čovjek, ispred njega je bila bevanda, Uzelac da ga je ponudio cigaretom, a nakon toga da je Renato Petrov rekao – što ga nudiš – izvadio je pištolj i ubio tog starca i to ispalivši mu metak u čelo” – čitao je sudac Babić.
Pojasnio je potom kako je putem audio video konferencije, svjedok Mladen Uzelac ispitan u republici Srbiji te kako se na raspravi moglo čuti i vidjeti da je taj svjedok doista i bio u kninskom zatvoru i da je dijelio hranu hrvatskim ratnim zatvorenicima, ali je opovrgnuo da je bilo što svjedoku ivkoviću rekao za događaje iz Škabrnje.
– Bez obzira što svjedok Uzelac negira neposredni kontakt s Ivkovićem, što isključuju i ostali ispitani svjedoci putem video linka u Srbiji, ovaj sud drži da je ipak došlo do međusobnog kontakta i razgovora između Bruna Ivkovića i Mladena Uzelca. Međutim, Ivkovićev iskaz kojeg je opovrgnuo Uzelac, ovaj je sud stavio u vezu s materijalnim dokazima te ga provjeravao u prvom redu s iscrpnim obdukcijskim i ekshumacijskim nalazima svih civilnih žrtava masakra u Škabrnji. Pomnom analizom iskaza vještaka patologa dr. Josipa Dujelle koji je obducirao sve škabrnjske žrtve utvrdilo se kako nitko od žrtava nije imao samo jednu ozljedu glave – pojašnjavao je predsjednik Sudskog vijeća.
Naglasio je kako je iz neposredne blizine hicem iz vatrenog oružja ubijen 59-godišnji Marko Župan, ali je vještak patolog utvrdio kako je u njegovom slučaju strijelna rana na prsima zadana prva te da je nakon toga uslijedila strijelna ozljeda glave. Osim toga, kako je istaknuo Babić, prema smrtnom listu ova žrtva ubijena 19. studenoga 1991. godine, a ne kako se Petrovu stavljalo na teret dan ranije.
– Kao druga moguća žrtva kaznenog djela kojeg se Petrovu stavljalo na teret je Krsto Šegarić u to vrijeme star 64 godine, s dvije strijelne rane na glavi. Međutim, pravomoćnom je presudom utvrđeno kako je on ubijen zajedno s više osoba u dvorištu kuće Slavka Šegarića u zaseoku Ambari.S obzirom na izneseno, inkriminacija koja se Renatu Petrovu stavljala na teret, izvan je svake razumne sumnje i ovo Vijeće ne može zaključiti da optuženik počinio kazneno djelo za koje se tereti, u prvom redu zbog nedostatka materijalnih dokaza i presudu ne može temeljiti samo na iskazu svjedoka po čuvenju Bruna Ivkovića – rekao je na kraju opširnog obrazloženja presude sudac Boris Babić.