Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Taštine i tišine

Autor: Željana Gardijan

27.09.2012. 22:00


Taština poput sjene prati većinu političara. Iako bi je htjeli prikriti ona izdajnički izroni kad se u njih upere svjetla političke pozornice.
Tako tašti političari teško podnose kritike, poraze, gubitak vlasti i uglavnom žele kad oni govore da je tišina i odobravanje.
Toga ovih dana na hrvatskoj političkoj sceni nema pa se nad zvučnim imenima vladajuće koalicije i oporbe nadvio pravi oblak taštine kojega uz sav trud nisu mogli rastjerati.
Naime, od istupa premijera Milanovića u Saboru kao da je krenuo virus taštine prema predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku i prethodnici ove obojice, marginaliziranohj HDZ-ovki, nekadašnjoj premijerki i predsjednici HDZ-a Jadranki Kosor. Karamarko se od dolaska na čelo HDZ-a trudi staviti po strani ženu koja mu je uručila stranačku iskaznicu, a ona ne može preboljeti činjenicu da bi joj on uskoro mogao “uručiti” izlaznicu. Ne samo zbog njezinog drugačijeg stava oko ratifikacije graničnog sporazuma s BiH, koji je bliži SDP-u, nego i zbog toga što je pohvalio ni manje ni više nego dojučerašnji ljuti politički rival premijer Milanović, Karamarko je zatomljujući taštinu namjeravao uvjeriti javnost da samo sud časti, a ne on, može presuditi Kosor.
Još je dolio ulje na vatru spominjući frustracije Jadranke Kosor zbog gubitka najprije parlamentarnih, a onda i stranačkih izbora koje je približavaju SDP-u. Pa kada je nije za sve što je učinila za HDZ pohvalio Karamarko, pohvalio je zato, nakon što dugo nitko nije, premijer Milanović. Premijer kojemu je Karamarko ironično predbacio da vježba govore pred ogledalom vješto je, naime, usmjerio svoju taštinu i uživajući se izdigao iznad HDZ-a, sijući sjeme smutnje među dvije HDZ-ove veličine, taštine.
Iako je vještiji u kontroliranju taštine od svoje „desne ruke” HNS-ovca Radimira Čačića, ni Milanović ne može prestati pametovati, niti želi učiti na pogreškama prvog potpredsjednika Vlade kojemu rejting stalno pada i zbog toga što njegovu neobuzdanu taštinu ne vole ni mediji ni građani.
Dijelom zbog političarima toliko svojstvene taštine ne mogu se obuzdati ni Karamarko i Kosor pa ovih dana traju pusta analiziranja hoće li i kada Karamarko nekadašnjoj šefici pokazati stranačka vrata.
 Kao slučajno se otvorila škrinja s broševima Jadranke Kosor koji su nekad tako boli u srce hrvatsku javnost, ali lukavi Karamarko baš ne želi pričati o toj banalnosti jesu li broševi kupovani stranačkim novcem?! Samo želi da se jednoglasno zastupaju stranački interesi i stavovi.
Povrijeđena taština Jadranke Kosor nije nasjela na tu Karamarkovu političku igricu pa je ona suznim očima poručila da je neće ušutkati nitko iako joj se sprema izbacivanje iz stranke. No, Karamarko je trenutačno u poziciji da se igra s Kosoričinom taštinom dok je ona stjerana u kut opet prisiljena igrati ulogu „Suzane”.
Dok se političke figure u vlasti i oporbi nadmeću hraneći svoje taštine, na gradilištima, umjesto buke strojeva – samo tišine.