Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Dan turizma upotpunili i kruzerski turisti

27.09.2013. 22:00
Dan turizma upotpunili i kruzerski turisti


Regata, nastupi zadarskih klapa, povijesne zbirke muzeja – sve su to zadarski turisti koji su se jučer zatekli u našem gradu imali priliku vidjeti i čuti u povodu Svjetskog dana turizma koji Turistička Zajednica Grada Zadra obilježava već poduži niz godina.
Turizam i vode
Kako je ovogodišnji Svjetski dan turizma obilježen temom »Turizam i vode: štitimo zajedničku budućnost!«, čime se željela naglasiti odgovornost turističkih dionika, ali i potreba preuzimanja obveze zaštite globalnih vodnih resursa u godini koju su Ujedinjeni narodi proglasili Međunarodnom godinom vode, građanima Zadra i njihovim gostima na Narodnom trgu nudile su se i bočice vode.
Sve to, upotpunjeno je i pjesmom Bepa Matešića u pratnji zadarskih klapa koji nije stao samo s nastupom na Narodnom trgu, pa je tako dalmatinska pjesma prezentirana i na zadarskom Forumu te Trgu sv. Stošije.
Već kroz jutro obilježavanje je započeto promocijom jedrenja u organizaciji Jedriličarskog kluba Uskok koji je prigodno održao i malu regatu polaznika škole jedrenja duž zadarske Nove rive.
Čisto more je od životne važnosti ne samo lokalnom stanovništvu već i za potrebe turizma, a uz pojačano zanimanje turista i razvoj turizma posebnih oblika koji uključuju turističke proizvode i aktivnosti vezane uz obale mora kao posebno osjetljiva područja, od izuzetnog je značaja utjecati na svijest o potrebi zaštite i očuvanja okoliša. Jedrenje je jedna od aktivnosti kojom se razvija i potiče ljubav prema moru i njegovom očuvanju i to od najranije životne dobi, a Zadar i zadarsko otočje su idealni za njegovu promociju, poručili su iz Turističke zajednice Grada Zadra koja se rado uključuje u obilježavanje Svjetskog dana turizma.
Sezona još traje
– To je jako bitno, ne samo za naše turiste kojima pružamo jedan lijepi doživljaj u ove prve jesenje dane, već i za naše građane da shvate koliko je turizam važan za nas, naš grad i gospodarstvo, pojasnio je Stjepan Felber iz TZ Grada Zadra.
Upitan da prokomentira turističke rezultate za ovu sezonu Stjepan Felber je odgovorio kako su oni iz godine u godinu sve bolji i bolji.
– Porast je veći nego prošle godine, međutim, sezona još traje pa ćemo još malo pričekati za neke konačne ocjene. Ipak, posezona je vrlo dobra, zaključio je Felber, dodavši i kako se jučer poklopilo i to da je u Zadru na Svjetski dan turizma bio i jedan kruzer, Aida.
Uz sve već spomenuto, ljubaznošću djelatnika zadarskih muzeja Zadrani i njihovi gosti jučer su bez kupovine ulaznica razgledali različite vrijedne zbirke triju zadarskih muzeja, Narodnog muzeja Zadar, Arheološkog muzeja Zadar te Muzeja antičkog stakla.