Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ZD DNEVNIK: Čizma glavu čuva

27.09.2013. 22:00
ZD DNEVNIK: Čizma glavu čuva


Poznato je da se za neke ljude kaže kako su kao vrijeme – promjenjivi. Oni su po svojim postupcima poput vremenske prognoze, teško je do kraja pogoditi što će od njihovog posla ispasti. Događalo se, naime, da je prvi pogled na nebo bio varljiv jer je poslije pljusnula kiša. No ništa strašno – sve do nedavno.
Stvari su se u Zadru promijenile unatrag nekoliko godina. Zadar nakon svake, pa čak i osrednje kiše, počinje sličiti Veneciji. Ulice se pretvaraju u potoke, automobili voze po nogostupu, a pojašnjenja pljušte kako sustav odvodnje ne može odjednom toliko popiti. Dokle će tako biti? Najžalosnije od svega ipak je vidjeti poplavljenu ulicu na svega nekoliko metara od mora. Zapita se čovjek gdje je tu logika, zar i za ovaj problem opet ne postoji osigurani kapital. Sveprisutna riječ »kapital« kojeg svagdje nedostaje. Možda je scenarij izgledao otprilike ovako: nešto se gradi, netko zabrlja projekt u dijelu koji bi trebao riješiti slivne vode i s prvom većom kišom novi projekt zapliva. Ljudi se najprije šokiraju, a onda sa sljedećim poplavama počinje gunđanje. Nađe se i neki gradski vijećnik koji taj problem glasno izgovori s govornice u vijećnici i onda počne kiša prijedloga i protuprijedloga. Ipak zaključi se kako je to, zaista problem i kako se to mora riješiti. I onda se krene s natječajima za idejni i izvedbeni projekt, a nakon nekog vremena započinju i neki konkretni radovi. Još jednom sve ispočetka…
Negdje u pozadini cijele priče ostaje nedodirnuto i prikriveno pitanje tko to sve plaća. Građani, naravno! Izostane, međutim, i pitanje tko nije platio penale radi pogreške, i tko nije odgovarao jer to na vrijeme nije uvidio, spriječio i zatražio da se popravi na trošak krivca, a ne građana. Možda će rješenje, barem za Poluotok, donijeti novi projekt čija se realizacija tek nazire, onaj o kopanju kanala od Foše do Peglice. No to kad bude.
Jesen je, meteorolozi najavljuju kiše i već unaprijed Zadrani strahuju od potoka, rupa, lokvi, poplavica, ali sada su već puno oprezniji i pametniji, u skladu s vremenom, promijenili su se, umjesto da idu »glavom kroz zid« – obuju čizme.