Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Šopić nije imao motiv za ubojstvo?

Autor: Minja Gugić

27.10.2009. 23:00
Šopić nije imao motiv za ubojstvo?

Foto: Vedran SITNICA



Nakon provođenja brojnih dokaza i vještačenja, saslušanja vještaka i svjedoka jučer su održani završni govori obrane i optužbe, a presuda će biti izrečena u ponedjeljak
Izražavam žaljenje obitelji i rodbini. Žao mi je zbog svega što se dogodilo i želio bih da sud još jedanput razmotri razloge koji su doveli do tog događaja i koji su motivi. Inače, u cijelosti prihvaćam završni govor svoga branitelja – rekao je na kraju suđenja na Županijskom sudu u Zadru, Elvis Šopić (22) optužen zbog teškog ubojstva na krajnje podmukao način taksista Igora Ćustića (31) iz Murvice.
Tome su prethodili iscrpni završni govori optužbe i obrane u kojima su se i tužitelj Radovan Marjanović i Šopićev branitelj po službenoj dužnosti, Smiljan Bakočević detaljno osvrnuli i proanalizirali sve provedene dokaze i iskaze svih svjedoka.
Tako je tužitelj Marjanović u svom završnom govoru naglasio kako optužba ima dokaze da je optuženi Šopić počinio kazneno djelo ubojstva i to na način kako mu je to optužnicom i stavljeno na teret.
– Iz svih dokaza slijedi da je on kritične noći na autobusnom kolodvoru u Zadru angažirao Ćustića za prijevoz do mjesta Korlat, a to je potvrdio i svjedok, njegov kolega Srećko Pavić. Dolaskom u Korlat, on je iz neposredne blizine skraćenom lovačkom puškom ispalio hitac u glavu te je smrt nastupila trenutačno usljed teškog oštećenja mozga. U cilju prikrivanja tragova izavao je požar na Ćustićevom automobilu, a to je imalo za posljedicu i potpunu karbonizaciju tijela – rekao je u tužitelj Marjanović.
Dalje je naveo je kako teza optužbe da je to učinio upravo Šopić, leži i u činjenici kako se tijekom istrage u cjelosti branio šutnjom. Prema mišljenju tužiteljstva, požar na Ćustićevu taxiju nije kvar na električnim instalacijama, niti je posljedica oštećenja motora.
Tužiteljstvo: “Šopićeva je priča iskonstruirana”
– Uzrok nije ni pregrijavanje motora kako je to u svojoj obrani tvrdio Šopić. Požar je nastao gorivim materijalom na mjestu suvozača. Požar je izazvao Šopić kako bi prikrio tragove. Želio je prikazati kako je do pucnja došlo nesretnim slučajem jer je prije toga između njih dvojice došlo do svađe i potezanja, a on je bio na zadnjem sjedalu, pa je puška opalila. Ta je priča iskonstruirana da bi se umanjila optuženikova kaznena odgovornost. Tužiteljstvo traži da se Šopića proglasi krivim. Kao olakotnu okolnost Sudsko vijeće može cijeniti činjenicu da je odrastao u neprimjerenim obiteljskim uvjetima gdje je bio zlostavljan što je utjecalo na njegove psihičke poremećaje te dosadašnju neosuđivanost – zaključio je na kraju svog završnog govora, tužitelj Radovan Marjanović.
Njegov branitelj Smiljan Bakočević se na početku svog završnog govora osvrnuo na činjenicu kako su provedeni brojni dokazi, saslušani vještaci i provedena sva potrebna vještačenja kako bi se sa 100-postotnom sigurnišću utvrdilo je li Šopić počinio kazneno djelo koje mu je stavljeno na teret, a to je teško ubojstvo na krajnje podmukao način.
Branitelj: “Nema motiva ubojstva”
– Podmuklost je krajnje negativna ljudska osobina koja mora ispunjavati dva elemanta, a to je tajnost, odnosno prikrivanje onoga što se želi učiniti sa zlom namjerom. Ovdje nema motiva što bi bila unaprijed stvorena namjera. Dakle, nedostatak motiva isključuje namjeru, pa podmuklost ne može egzistirati ni u objektivnom smislu, a i Šopića su te večeri na kolodvoru mogli svi vidjeti. Osim toga imputira mu se da je izazvao požar. Upravo suprotno jer niti jednim provedenim dokazom nije utvrđeno da je on izazvao požar. Na rukama nisu nađeni tragovi zapaljivih tekućina, a niti na njegovoj odjeći. Vještak nije utvrdio da je do požara došlo polijevanjem neke zapaljive tekućine. Svjedoci nisu primjetili ni dim, a ni vatru iz vozila. Nije izazvao požar na način kako mu je to optužnicom stavljeno na teret i nije počinio ubojstvo na krajnje podmukao način kako mu je to opužnicom stavljeno na teret – zaključio je među ostalim odvjetnik Bakočević.
Na kraju je još naglasio da ukoliko postoji i najmanja sumnja, presuda treba biti donesena u korist optuženog Šopića.
Prema njegovom mišljenju pri donošenju presude treba uzeti u obzir njegovu neousđivanost, antisocijalni poremećaj ličnosti, socijalnu anamnezu te nezamislivo teško i tarumatično okruženje u kojem je odrastao, a to je alkoholizam, teške psihičke bolesti, mentalna retardacija, zapuštenost i zlostavljanje kojem je bio neprestano izložen.
– Kao mlađem punoljetniku u njegovom slučaju treba primjeniti institut ublažavanja kazne – zaključio je odvjetnik Smiljan Bakočević.
Presuda Elvisu Šopiću bit će izrečena u ponedjeljak.