Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Arhitektura nije samo stvaranje lijepog prizora

27.10.2011. 22:00
Arhitektura nije samo stvaranje lijepog prizora


Arhitektura nije samo stvaranje lijepog prizora. Svojim projektima želim odgovoriti na pitanja koja postavlja život u zajednici, ne samo na razvojna pitanja grada, nego i društva. Želim mijenjati stvari na bolje, ističe Bašić


U Zagrebu su ovih dana održani 11. Dani Orisa, eminentni skup arhitekata iz cijele regije na kojem je kao jedini domaći predavač sudjelovao zadarski arhitekt Nikola Bašić.
Kako kaže Bašić, bio je to uistinu veliki i vrlo važan događaj, prava “fešta arhitekture”.
– Bilo je zanimljivih predavača koje je slušala velika publika iz svih susjednih zemalja. Iako stalno razmjenjujemo iskustva preko časopisa i elektroničkih medija, uvijek je zanimljivo čuti živu riječ, upoznati čovjeka, čuti njegova razmišljanja, put stvaranja, poteškoće i zadovoljstvo po dolasku do cilja, kaže Bašić.
U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog Bašić je pričao o svojoj “avanturi” u svijetu arhitekture.
– Predavanje sam podijelio u dvije cjeline. Prvo sam se predstavio kao arhitekt prelazeći brzim pregledom preko svog opusa, akcentirajući pitanja koja sam pokušavao riješiti na različite načine u različitim projektima, bilo u urbanističkim, sakralnim, turističkim… U drugom dijelu sam parafrazirao poznatog nizozemskog arhitekta Rema Koolhaasa koji je rekao da su arhitekti danas u medijima prisutniji nego ikad, a da njihov utjecaj u društvu nikad nije bio manji, govori Bašić.
Prezentirao je tako neke svoje studije i prijedloge koji nisu realizirani, a s kojima je htio pokrenuti neka društvena pitanja.
– Arhitektura nije samo stvaranje lijepog prizora. Svojim projektima želim odgovoriti na pitanja koja postavlja život u zajednici, ne samo na razvojna pitanja grada, nego i društva. Želim mijenjati stvari na bolje. Mislim da su u tome moja iskustva značajna. Projekti poput zadarskog trgovinskog centra i marine u Sukošanu činili su se možda megalomanski i neostvarivi, a ipak su ostvareni i uspjeli su pokrenuti strukturalne promjene u našem okruženju, pojašnjava Bašić.
Između još uvijek nerealiziranih projekata, govorio je i o zadarskim projektima “Lungo Mare” i “Ravnice” te o najnovijem splitskom projektu nautičke tematizacije “Splitorina”.
Od ostalih predavanja koja je Bašić na Danima Orisa poslušao, izuzetno mu se svidjelo predavanje slovenskih arhitekata ENOTA. Kaže da su ti mladi ljudi unijeli novi pogled na suvremenu arhitekturu.
Oris je magazin za arhitekturu i kulturu koji izlazi od 1999. godine svaka dva mjeseca u hrvatsko-engleskom izdanju, a prikazuje recentne arhitektonske prakse, kao i zbivanja iz područja dizajna, fotografije i vizualnih umjetnosti. Dani Orisa se održavaju i izvan granica Hrvatske.