Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Potrebno ažurirati podatke o grobnicama

27.10.2013. 23:00
Potrebno ažurirati podatke o grobnicama


Mrtvački lijes u kojemu se preminula osoba pokapa u sagrađenu grobnicu mora biti dvostruk. Unutarnji lijes mora biti od kovine, a vanjski od drveta, ako posebnim propisima o grobljima nije drukčije određeno, pojasnio je direktor Ugrinić naglasivši kao je to u skaldu sa Zakonom o grobljima


Na groblju Belafuža, sukladno Pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja prijenosa, pogreba i iskopavanja umrlih osoba, došlo je do promjena kod ukopa, kazao je direktor Nasada Lenko Ugrinić odgovarajući na pitanje koje je redakciji Zadarskog lista postavio jedan čitatelj vezano uz novosti koje su nastupile nakon što je Trgovačko društvo Nasadi 7. ožujka ove godine preuzelo upravljanje nad belafuškim grobljem koje broji 1.537 grobnica i tri zajedničke.
– Mrtvački lijes u kojemu se preminula osoba pokapa u sagrađenu grobnicu mora biti dvostruk. Unutarnji lijes mora biti od kovine, a vanjski od drveta, ako posebnim propisima o grobljima nije drukčije određeno, pojasnio je direktor Ugrinić i dodao da su se pokojnici prije pokapali samo u drvenom lijesu, bez tzv. limenog uloška. To više nije moguće, naglasio je, jer je u suprotnosti sa Zakonom o grobljima. Nakon što su Nasadi preuzeli groblje Belafuža, te stupili u posjed cjelokupne dokumentacije i imovine, bilo je nužno uvođenje određenih promjena kako bi se i to gradsko groblje, koje postoji od 30. rujna 1925. godine, održavalo u skladu s propisima.
– Uvidom u dokumentaciju o grobnicama utvrđeno je da podaci o korisnicima grobnih mjesta nisu ažurirani, odnosno da postojeća rješenja i ugovori o korištenju grobnih mjesta ne sadrže kompletne podatke o sadašnjim korisnicima te ih većina glasi na pokojnike. Budući da u Zakonu o grobljima jasno piše da nakon smrti korisnika grobnog mjesta pravo korištenja stječu njegovi nasljednici, Nasadi su obavijestili korisnike grobnih mjesta da ažuriraju podatke i srede pravno stanje nad grobnicama, kazao je Ugrinić te napomenuo kako su cijene održavanja i ukopa usklađene s cjenikom Nasada pa tako grobna naknada na Belafuži iznosi 125 kuna, cijena ukopa 549 kuna, a ako je pokop subotom, plaća se dodatnih 585 kuna.