Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Dvomjesečna Tonka najmlađa jedriličarka

27.10.2016. 22:00
Dvomjesečna Tonka najmlađa jedriličarka


Tonka Zelenčić najmlađa je natjecaljica ovogodišnje, jedanaeste po redu regate Zadarska koka. S dva mjeseca i 27 dana (danas puni dva mjeseca) u pratnji mame Katarine Burin iz Sali i tate Ivana Zelenčića, poznatog zadarskog kormilara, jedrila je na brodu Sail II Jedriličarskog kluba Guc.
Tonka i mama su članice JK Guc, dok je tata, koji jedri od malena, preko 25 godina, član Jedriličarskog kluba Uskok.
– I sad smo jedrili na brodu Guca, a u suprotnim smo taborima, što bi se reklo. Ali to ništa nije važno, bitno je da jedrimo i da smo skupa, a Tonka će, nadamo se, krenuti maminim i tatinim stopama, kaže Zele.
Tonka je za nagradu dobila plaketu i ružičaste gumene čizmice, koje će joj biti taman za koju godinu, kad se ozbiljnije krene baviti jedrenjem.
– Sjedila sam na krmi s njom u naručju većinu vremena, bilo joj je zanimljivo i gledala je okolo, nije baš htjela spavati. Nije bilo puno vjetra, bilo je idealno vrijeme za lagani đir i zato smo išle i nas dvije, ne bismo sigurno da je bilo ružno vrijeme. Ovako smo provele dan na svježem zraku, a kad je malo zakenjkala, kad joj se prispavalo, išle smo prileći u kabinu u provu gdje smo ranije sve pripremili, kazala nam je mama Kate.
– Ma nije nas uopće bilo strah jer smo unaprijed sve spremili, a vrijeme je bilo dobro, sunčano i bez puno vjetra tako da smo mogli uživati. Strah me bilo samo rezultata, na kraju nismo baš bili najbolji, kaže Zele. Posada broda Sail II. na ovoj je Koki osvojila 23. mjesto od 60 prijavljenih jedrilica. Nije toliko loše, rekli bismo.
Osim Tonke, Kate i Zele, na brodu su bili i dopredsjednik Guca Tomislav Grandov, Šime Vičević, Goran Petkovski i Ivan Katalinić. Na regati je sudjelovao još jedan brod iz JK Guc, Maherica s kormilarom Mihaelom Jankovićem.
– Sad kad smo odradili zadarsku regatu, vrijeme je da krenemo s pripremama za saljsku Gladušu koja se održava 22. travnja 2017. godine. Ovim putem pozivamo sve da dođu, a mi se nadamo dobrom vremenu i lijepom regatavanju, kaže Kate i ističe kako su lani na Gladuši bile 73 jedrilice te kako na sljedećem, osmom izdanju regate, očekuju rušenje tog rekordnog broja.