Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kalmeta želi rasformirati ninski HDZ zbog podrške Tomislavu Ćurku

27.10.2016. 22:00
Kalmeta želi rasformirati ninski HDZ zbog podrške Tomislavu Ćurku


U veljači ove godine analiza Ministarstva financija smjestila je Nin među najštedljivije gradove s troškovima reprezentacije od svega 24.988 kuna za proteklu godinu, što je iznosilo tek 0,134 posto u udjelu gradskog proračuna.
No taj podatak o Ninu, čiji gradonačelnik u službene svrhe koristi privatni automobil, očito nije fascinirao njegove nadređene u stranci, jer je jedna od posljednjih tema sa sjednice HDZ-a ovoga ponedjeljka bila – raspuštanje ninske podružnice.
Nakon rasprave o Vladi bez ijednog Zadranina i uputa za kandidiranje na dužnost državnog tajnika, odlučeno je kako će se u Županijski odbor kooptirati i jedan član koji će predstavljati ninsku podružnicu. Problem je nastao kada je članovima rečeno da bi taj predstavnik trebao biti iz nekog drugog mjesta, a ne Nina, čemu se suprotstavio dio članova Županijskog odbora, najprije na sjednici Predsjedništva, potom i na sjednici ŽO-a.
Ovaj je potez nastavak plana rasformiranja ninskog ogranka čijim je radom rukovodstvo ŽO-a već odavno nezadovoljno i želi smijeniti kompletno čelništvo. Nezadovoljstvo je počelo kandidaturom člana ninskog HDZ-a Tomislava Ćurka, tada direktora Čistoće, za predsjednika ŽO-a, bez da je o tome prethodno obavijestio stranku. Kalmeta je tako da mu je Ćurko protukandidat saznao uoči izbora u HDZ-u iz medija, kasnije prokomentiravši da se “svatko tko ima ambicija može kandidirati, jedino je malo čudno da se to nekako sve u tajnosti priprema i onda se iskoči iz busije odjednom desetak dana pred izbornu skupštinu”.
Ćurku su već tada u stranci govorili da mu Kalmeta neće oprostiti što je za njegovu kandidaturu za šefa Županijskog odbora saznao na taj način. Uslijedila je njegova smjena s čela Čistoće, a Ćurko je tada rekao kako mu je “jasno da mu je Kalmeta ovim potezom poslao poruku”.
Kako je iza Tomislava Ćurka stajao cijeli ninski ogranak, nezadovoljstvo rukovodstva Županijskog odbora prelilo se i na njih, a situacija je kulminirala kada su ninski HDZ-ovci uoči parlamentarnih izbora, u znak protesta, odbili dočekati stranačke kandidate za listu IX. jedinice.
Tada je donijeta odluka o raspuštanju ninske podružnice koja već ima v.d. predsjednika i uskoro bi trebala dobiti povjerenika.