Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ugostitelji će biti primorani na zatvaranje objekata i otkaze

27.10.2016. 22:00
Ugostitelji će biti primorani na zatvaranje objekata i otkaze


Odgovaraju nam uredbe kakave su sada na snazi. Dakle, u redu je da se duhanski proizvodi ne konzumiraju u zatvorenim objektima gdje se poslužuje hrana, ali je to dozvoljeno na terasama, tvrdi Stipe Knežević
Ugostitelji su još uvijek u nedoumici zbog novog zakona kojim se predlaže zabrana pušenja na terasama ugostiteljskim objekatima. Ukoliko se usvoje izmjene Zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih i srodnih proizvoda, ugostitelji će biti primorani zatvarati objekte, time i dijeliti otkaze radnicima. Revolt je tim veći što su ugostitelji, po najavi uvođenja zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima bez propisne ventilacije, uložili u njezino postavljanje, kao i uređivanje pušačkih zona, a sada im se ponovno “smiješi” za njih nepopularna zabrana, ali i za sve ostale kojima su terase bile jedina opcija gdje je pušenje bilo dozvoljeno.
Zone za pušače
Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije suglasan je da ostane zabrana pušenja u zatvorenim prostorima gdje se konzumira hrana, ali tvrdi, pušenje bi trebalo biti dopušteno na otvorenim površinama.
Odgovoraju nam uredbe kakve su sada. Izmjene Zakona o zabrani duhanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima još su u pripremi pa treba vidjeti konkretno na što se odnose. U Obrtničkoj komori još nismo imali sastanak na tu temu, ali ćemo o njoj raspravljati na Kongresu ugostitelja i sigurno ćemo uložiti određene primjedbe, kazao je Knežević.
Ugostitelji nisu protiv uvođenja određenih mjera koje su na snazi u ostalim državama, članicama Europske unije, a po kojima se trebaju uvesti zone za pušače unutar ugostiteljskih objekata.
Jedan od prijedloga izmjena ovog zakona jest i da lokalne vlasti ugostiteljima odobravaju ili ne uvođenje zona za pušače. Ugostitelji su suglasni kako bi to bilo neprimjereno jer bi se u ovom slučaju moglo manipulirati s onima koji su “bliže” lokalnim vlastima i onima koji to nisu.
Pušači više neće dolaziti u kafić
Također, upozoravaju i kako se izmjenama ovog zakona ne radi na promicanju zdravlja i smanjenju pušenja jer ukoliko bi jedino to bio cilj tada bi se logičnim nametnula odluka da se povećaju cijene duhanskih proizvoda što se nije spominjalo.
Najveći problem bio bi ipak zatvaranje objekata i otpuštanje radnika što u državi s gotovo 300 tisuća nezaposlenih nikako nije dobra opcija.
Pojedini pušači prokomentirali su najave ovakvih izmjena negativnim jer smatraju kako se neće dogoditi značajan pomak u smanjenju konzumacije duhanskih proizvoda, samo će nanijeti štetu ugostiteljima.
– Oni koji puše činit će to i dalje, samo što neće više odlaziti na kave u kafić, kazala je jedna gospođa.
Procjene su kako bi se uvođenjem ovih izmjena promet u ugostiteljskim objektima smanjio i do 70 posto, što sigurno neće proći nezapaženo.