Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Recesija prekraja općinski proračun

Autor: Branko Božić

27.11.2009. 23:00
Recesija prekraja općinski proračun


Morat ćemo pribjeći još jednom rebalansu, koji ćemo usvojiti kada i proračun za iduću 2010. godinu, koncem prosinca. Pokušavamo u ovim danima recesije spasiti što se spasiti dade. Proračun bi bio onakav kakvim smo ga zacrtali prvenstveno kad bi naši građani prema Općini ispunjavali svoje obaveze
Vijećnici ražanačkog Općinskog vijeća okupili su se pod predsjedanjem Predraga Duševića (HDZ) na sedmoj, a ujedno pretposljednjoj ovogodišnjoj sjednici. Gotovo da nije bilo točke dnevnog reda o kojoj se nije raspravljalo. Aktualni sat je također do posljednje minute bio ispunjen vijećničkim pitanjima, na koja je većinom odgovarao načelnik Dragutin Miočić (HDZ).
Ništa “mutno” oko Bistrića
Vijećnik Branko Dundović (HDZ) iz Radovina htio je doznati dokle se stiglo s vodovodizacijom Radovina i Jovića te kada se namjerava krenuti s novom katastarskom izmjerom južnog dijela općine Ražanac. Božo Čolak (HDZ) iz Krneze prvo je ustvrdio da su gospodarske aktivnosti ograničene u mjestima južnog dijela općine zbog lošeg napajanja električnom energijom, poglavito u zimskim mjesecima uslijed posolica te je upitao što se poduzima da se ovaj problem podigne na višu državnu instancu budući da taj projekt ne može sama riješiti zadarska Elektra.
Emil Dokoza (HSS) iz Radovina od općinskih je čelnika tražio pojašnjenje zbog čega se dvije trećine mještana Radovina ne priključi na magistralni cjevovod Lovinac-Ražanac umjesto čekanja rješenja pitanja novoizgrađene vodospreme Bistrići te zašto je netom očišćeni materijal iz radovinske jaruge na divlji način deponiran malo poviše glavnog puta u Radovinu.
Vijećnika Ivicu Katića (HSS) iz Krneze zanimalo je priprema li se do konca godine jedan rebalans općinskog proračuna koji je na prošloj sjednici s 9,8 milijuna kuna smanjen na 6 milijuna kuna.
Ivan Dušević Roko (HSS) iz Ljupča postavio je pitanje o vremenu održavanja izbora za nove Mjesne odbore usput primijetivši da bi bilo dobro kad bi se oni zbog smanjenja troškova održali za vrijeme drugog kruga predsjedničkih izbora.
Na ova i ostala vijećnička pitanja odgovorio je načelnik Dragutin Miočić.
– Pitanje vodovodizacije Jovića, Radovina i Donje Slivnice privodi se kraju i poduzima se sve od strane Općine Ražanac, Hrvatskih voda i zadarskog Vodovoda da konačno pitka voda sa Zrmanje stigne i do žednih usta žitelja ova tri mjesta. Kad je u pitanju katastarska izmjera, mogu vas izvijestiti da zajedno s Geodetskim zavodom iz Rijeke i zadarskom geodezijskom tvrtkom Aces radimo punom parom kako bi krenuli što prije. U tom smjeru idućih dana mještanima Ljupča, Ljubačkih Stanova, Radovina, Podvršja i Krneze održat ćemo radne sastanke na ovu temu. Označavanju parcela na terenu te zračnom snimanju po sadašnjem planu pristupit ćemo koncem veljače i početkom ožujka iduće godine, kazao je načelnik Miočić, dodajući još da sa Županijskim službama u Zadru, HEP-om te Ministarstvom gospodarstva pokušava napraviti sve da projekt nove elektrifikacije južnog dijela općine konačno ugleda zeleno svjetlo.
– Što se, pak, tiče pitke vode u Radovinu mi taj problem rješavamo prepumpnom stanicom Bistrići za koju smo dobili tri uporabne dozvole. Još nam nedostaje četvrta koja je zapela zbog imovinskopravnih problema oko zemljišta. Obavljen je tehnički pregled i iz dana u dan čekamo da taj objekt preuzme zadarski Vodovod, čime će sve stvari doći na svoje mjesto. O odlaganju otpadnog materijala iz jaruge u Radovinu nismo uopće upoznati. Zatražit ćemo žurno očitovanje Hrvatskih voda o tom slučaju i ako se utvrdi da je učinjeno nešto protuzakonito, inzistirat ćemo da se sporni otpadni materijal odveze i deponira na za to primjereno mjesto, naglasio je načelnik Miočić osvrnuvši se i na općinski proračun.
Stipendije ni lijevo ni desno
– Kad je u pitanju općinski proračun, nedvojbeno je da ćemo morati pribjeći još jednom rebalansu, koji ćemo usvojiti kada i proračun za iduću 2010. godinu koncem prosinca. Pokušavamo u ovim danima recesije spasiti što se spasiti dade. Proračun bi bio onakav kakvim smo ga zacrtali prvenstveno kad bi naši građani prema Općini ispunjavali svoje obaveze. Zato s ovog mjesta apeliram na sve žitelje naše općine da konačno uplate svoje obveze u vidu komunalne naknade, sredstava za vodovodizaciju, odvoz smeća te novu katastarsku izmjeru jer su tu dugovanja enormno visoka. Govoreći o izborima za Vijeća MO-a čelni čovjek općine je ustvrdio da se najprije treba ustvrditi kada istječe mandat sadašnjim mjesnim odborima. Ovo vijeće donijet će konačnu odluku sukladno zakonu koju ćemo svi ispoštovati, zaključio je načelnik Dragutin Miočić.
U sklopu dnevnog reda potekla je rasprava o kupoprodaji zemljišta u Radovinu na kojem je izgrađena prepumpna stanica “Bistrići” za cjevovod Radovin-Jovići-Donja Slivnica. Vijećnici su se usuglasili da se iz proračuna vlasnicima navedenog zemljišta isplati dogovorenih 30.000 kuna. Nadalje, usvojen je prijedlog da se HEP-u Elektri Zadar u Ražancu zbog izgradnje nove trafostanice proda građevinska parcela po cijeni od 200 kuna po metru četvornome.
U nastavku se otvorila rasprava o prijedlogu da se iz općinskog proračuna stipendira nadarene i vrijedne studente s prostora općine Ražanac s 500 kuna mjesečno. Na početku je na ovu temu opširno izlaganje podnio pročelnik Damir Jordan. On je rekao da je na natječaj pristigla 21 zamolba, a da je Povjerenstvo nakon podrobne provjere pristiglih zahtjeva te shodno mogućnostima općinske blagajne odlučilo da se stipendije dodijele 12-orici studenata. U raspravu se uključio načelnik Miočić uz ostalo kazavši da se ovom prilikom nije gledalo ni lijevo ni desno već se nagradilo znanje, rad i zalaganje. Vijećnici su jednoglasno podržali ovu odluku pa će tako vrijedne novčane potpore u narednim danima u zgradi općine biti uručene studentima: Tanji Jović, Josipi Rudić, Anti Jordan, Šimi Matak, Nini Vigan, Antoniji Miočić, Tini Žunić, Ivi Buterin, Zrinki Dokozi, Petri Perković, Katarini Jordan i Luki Matak.
Do kraja sjednice vijećnici su se bavili prijedlogom odluke o prigovorima na rješenja Jedinstvenog upravnog odjela glede prodaje i legalizacije građevinskih terena, koji su bili predmetom natječaja za izgradnju stambenih objekata po posebnim namjenama, a sve sukladno uvjetima o gospodarenju nekretninama općine Ražanac. Uglavnom su prihvaćeni svi prijedlozi i prigovori osim onoga hrvatskog branitelja Mate Vulete. Naime, načelnik Miočić je vijećnike zamolio da se Vuletin predmet ostavi za prvu iduću sjednicu, što su vijećnici na kraju i prihvatili.