Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Pretilost – jedan od uzročnika dijabetesa

27.11.2011. 23:00
Pretilost – jedan od uzročnika dijabetesa


U Zadru je osam do deset tisuća registriranih dijabetičara, a pretpostavlja se da je još preko tri tisuće potencijalnih bolesnika, tzv. preddijabetičara, koji ne znaju da boluju. Statistika pokazuje da se ova bolest u prosjeku nosi osam godina, a da se ne zna


Zadarska dijabetičarska udruga i Medicinska škola Ante Kuzmanića u subotu su u holu zgrade Grada Zadra vršile kontrolu šećera u krvi, kontrolu krvnog tlaka i mjerenje indeksa tjelesne mase. Akcija je održana u povodu Svjetskog dana oboljelih od šećerne bolesti koji se obilježava 14. studenog i u povodu Dana grada Zadra, a cilj akcije je pravovremeno otkrivanje šećerne bolesti kod građana. Naime, u Zadru je osam do deset tisuća registriranih dijabetičara, a pretpostavlja se da je još preko tri tisuće potencijalnih bolesnika, tzv. preddijabetičara, koji ne znaju da boluju. Statistika pokazuje da se ova bolest u prosjeku nosi osam godina, a da se ne zna.
Tako tvrdi Branko Šopić, volonter Zadarske dijabetičarske udruge.
– Cilj je doprijeti do te tri tisuće ljudi i smanjiti taj broj. Danas će ovdje biti 200 – 300 građana. Zadarska dijabetičarska udruga često provodi ovakve akcije, a i u prostorijama udruge jednom tjedno građanima mjerimo šećer i tlak, rekao je Šopić.
Mjerenja su radile djelatnice i učenice smjerova medicinski tehničar i fizioterapeut Medicinske škole Ante Kuzmanića koja je nedavno dobila priznanje Saveza dijabetičkih udruga.
– Ove godine prvi put mjerimo i indeks tjelesne mase, težinu i postotak masti u tijelu jer je prekomjerna težina jedan od glavnih uzročnika dijabetesa tipa 2. Uz mjerenja provodimo i anketu o simptomima ove bolesti. Na osnovi te ankete možemo odmah uputiti građane liječniku, ako je potrebno, kazala je diplomirana fizioterapeutkinja Anita Mišković koja vodi učenike smjera fizioterapueut.
Uz nju je bila i viša medicinska sestra Anita Raljević Špralja koja vodi učenike smjera medicinski tehničar. Raljević Špralja je istaknula da joj je ovo najdraža akcija od svih koje škola provodi.
Akciju je podržala i Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola koja je izložila ljekovito bilje i korisne tiskane materijale pod nazivima „Pravilnom prehranom do zdravlja” i „Kako priroda liječi”.
Pokrovitelj akcije je Grad Zadar, a sponzor tvrtka Salvus.