Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sveta Kata “okupila” vukšićke obitelji

27.11.2011. 23:00
Sveta Kata “okupila” vukšićke obitelji


Svečanim misnim slavljem u Vukšiću je proslavljen blagdan nebeske zaštitnice Sv. Kate, djevice i mučenice. Euharistijsko slavlje u zajedništvu sa župnikom fra Jozom Jukićem i fra Jakovom Begonjom predvodio je fra Damir Čikara, vikar samostana sv. Ante u Šibeniku.
U Vukšiću su dvije crkve, Sv. Mihovila Arkanđela i Sv. Kate, obje spomenici kulture. No pobunjene Srbe to nije spriječilo da ih tijekom Domovinskog rata obje zapale i sruše gotovo do temelja. Crkva sv. Mihovila je obnovljena 1995., a crkva sv. Kate sa zvonikom 2005. godine.
– Kršćanstvo koje nam svojim mučeništvom svjedoči sv. Katarina je najsvjetliji primjer vjere u našeg spasitelja Isusa Krista, naglasio je propovjednik fra Damir.
Sveta Kate je jedna od najomiljenijih svetica Crkve i štuje se kao pomoćnica u raznim nevoljama. Nju narod zaziva u pomoć za, primjerice, što bolji urod poljskih plodova. Zaštitnica je djevica, neudanih djevojaka i redovnica, učenika, učitelja, teologa, branitelja, sveučilišta, filozofa, studenata, tiskara, knjižničara, znanstvenika, pravnika i odvjetnika. Također je zaštitnica bolnica, a utječe joj se i kod bolesti svih vrsta.
– Svojim je životom bila predana Bogu. Mi čvrsto vjerujemo da sv. Kate gleda lice Božje i pred tim licem neka nas zagovara pred Svevišnjim da u našim domovima zavladao Božja radost, da djeca budu blagoslov i bogatstvo obitelji, da među ljudima nastane mir i opraštanje, poručio je fra Damir Čikara.
Poslanice su čitale Neda Marić i Kata Kartelo, a pripjevni psalam Josipa Nimac. Svečanom slavlju pridonijelo je čuveno crkveno pučko pjevanje tradicionalne “vukšićke mise” mješovitog crkvenog zbora pod ravnanjem Ljiljane Radaš, časne sestre franjevke od Bezgrešne.
Svetkovanje nebeske zaštitnice zajedno s mnogobrojnim gostima potom se nastavilo po obiteljima uz nadasve bogate stolove. Uvečer ispred upravne zgrade bivše PZ Vukšić uz sastav Lušinja iz Šibenika organiziran je veliki koncert u šatoru u koji se natiskalo gotovo tisuću feštara, koji su plesali, pjevali i pili do kasnih noćnih sati.