Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dragulji Dugog otoka

Autor: Ante Kolega

27.11.2012. 23:00


Marčina me odveo na Dugi otok. Ovaj gotovo od pučana ispražnjen hrvatski otok, krije u sebi neponovljive dragulje. Jedan od najprivlačnijih, svakako je veličanstveni prirodni park-Park prirode Telašćica. Nešpula u cvatnji. Lantisk, smrdelin plod i magunje u zriobi. Mrke i smričke na svakom koraku. Drevne masline, ukradene iz šume, uređene, očišćene i vraćene u male čestice. Opet rađaju.
Blizu u guštiku glasa se jarebica i carkljica. U suhozidu pjeva bužarić. Vratio se i klobučar. Rogati muflon para makiju. Ose, u nedostatku pčela oprašuju bogati sredozemni cvat nešpule, bušinca, smilja, vriska, prave lavande i nadmeću se u mirisnom sagu zaglušujućeg vonja.
Zaštićeni tovari njaču. Gotovo je siguran parkovni uspjeh u vraćanju gotovo nestalih tovara. Nekoliko muškića zapodijevaju kavgu, kako bi razriješili pravo pristupa prpošnoj tjerajućoj tovarici. Sivac neće izumrijeti.
Na morskoj dubini od 40 metara prostire se pojas jedinstvenog crvenog koralja. Neće niti on nestati, uvjerava nas upravitelj Parka Božo Puhov. Istraživanje koje provodimo pokušat će ga označiti i zaštititi. Označite i zaštitite seoske zdence i bunare, nadodah. Stare bunje i pudarice, spilje, peći i jame. Stare mocire, suhozide i lokve. Stare sorte voća i povrća. Dugootočku ovcu i praroditelje muflone.
Dugi otok učinit ćemo posjeta vrijednijim, na radost malobrojnih žitelja i mnogobrojnih gostiju.
Vaš Bage