Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Eskadrila – “rađaonica” kvalitetnog letačkog kadra

Autor: Siniša Klarica

27.11.2012. 23:00
Eskadrila – “rađaonica” kvalitetnog letačkog kadra


Eskadrila aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a je prva hrvatska zrakoplovna postrojba osnovana na zadarskom području koja se tijekom Domovinskog rata sustavno razvijala i ustrojavala s težišnom zadaćom školovanja hrvatskih vojnih pilota, rekao je pukovnik Lučan


Pripadnici Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO obilježili su krajem tjedna dan svoje postrojbe i 21. obljetnicu osnutka i djelovanja. Uz predstavnike drugih postrojbi OS RH, svečanosti su nazočili aktivni pripadnici Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a te umirovljeni djelatnici i zapovjednici eskadrile od njezinog utemeljenja 1991.
Čestitka pukovnika Lučana
Uime zapovjednika HRZ i PZO brigadnog generala Dražena Ščurija čestitku je uputio zapovjednik 93. zrakoplovne baze pukovnik Karol Lučan.
– Eskadrila aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a je prva hrvatska zrakoplovna postrojba osnovana na zadarskom području koja se tijekom Domovinskog rata sustavno razvijala i ustrojavala s težišnom zadaćom školovanja hrvatskih vojnih pilota. U prvim godinama selekcijsko letenje i temeljna obuka provodili su se na avionima UTVA-75 dok danas eskadrila raspolaže sa 20 Pilatusa PC-9 M i 5 ZLIN-ova 242 L, rekao je pukovnik Lučan.
Sjetivši se svih tih vremena, obnašatelj dužnosti zapovjednika eskadrile bojnik Nenad Hasnek istaknuo je kako je eskadrila “rađaonica” cjelokupnog HRZ i PZO s obzirom na to da svi hrvatski borbeni piloti svoje prve i osnovne letačke korake uče i usavršavaju u ovoj eskadrili. Također, Eskadrila aviona stvara kvalitetan letački kadar za popunu ne samo borbene, nego i protupožarne eskadrile, a u eskadrili djeluje i “reprezentacija” HRZ i PZO – akrobatska grupa “Krila Oluje”. Dodatnu potvrdu spremnosti eskadrila je dobila i kroz drugo mjesto u nastupu pilota Ivana Krizmana na natjecanju za najspremnijeg vojnika OS RH. Kao posebnu zanimljivost bojnik Hasnek je istaknuo ostvareni nalet na avionima Pilatus PC-9. Nalet se približava jubilarnom 50.000-om satu što će se obilježiti, kao svagdje u svijetu, tradicionalnim bojenjem posebnim bojama jednog Pilatusa.
Timski duh pilota
Govoreći o najvažnijim prošlogodišnjim aktivnostima, bojnik Hasnek je uz školovanje kadeta i pilota posebno istaknuo značenje međunarodnih aktivnosti eskadrile u kojima se prepoznaje i potvrđuje visoka osposobljenost hrvatskih vojnih pilota i kvaliteta sustava školovanja kroz koje prolaze piloti od selekcijskog letenja do osposobljavanja za nastavnike letenja.
– Upravo na kvaliteti, visokoj razini obučenosti i zajedničkom timskom duhu pilota i naših zrakoplovnih tehničara razvijat ćemo i jačati Eskadrilu aviona i u budućnosti, poručio je bojnik Hasnek.
Eskadrila kontinuirano pruža potporu u obuci i ostalim aktivnostima drugim postrojbama OS RH među kojima je i zračni nadzor Pilatusima u sustavu Obalne straže. Bojnik Hasnek je također istaknuo vrijednosti i razinu održavanja zrakoplovne tehnike koju provode zrakoplovni tehničari u prvom stupnju održavanja.