Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Uvjetno osuđeni zbog 20 eura mita!

Autor: Minja Gugić

27.11.2012. 23:00
Uvjetno osuđeni zbog 20 eura mita!

Foto: Filip BRALA



Ivica Šestan je danas uvjetno osuđen na osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine zbog primanja mita “teškog” 20 eura, dok je Ivan Madunić osuđen na šest mjeseci uvjetno na godinu jer je mito dao
Zbog davanja i primanja 20 eura mita, danas je na Županijskom sudu u Zadru izrečena i treća presuda bivšem policajcu Ivici Šestanu koji je uvjetno osuđen na osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine, dok je Ivan Madunić nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci uvjetno na godinu dana.
Optuženi se nisu pojavili na izricanju presude, ali je predsjednica Sudskog vijeća Dijana Grancarić bez obzira na to presudu izrekla i obrazložila pojašnjavajući kako je Ivici Šestanu koji je primio mito izrečena kazna ispod zakonskog minumuma za koji je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora jer je u njegovom slučaju zbog niza olakotnih okolnosti primjenjen institut o ublažavanju kazne.
– Sudsko je vijeće cijenilo činjenicu da je do sada bio neosuđivan, da je bio sudionik Domovinskog rata u kojem je bio odlikovan, potom njegov primjeren stav i držanje na sudu te da je otac dvoje maloljetne djece.  U međuvremenu je dobio otkaz i ostao bez posla pa cijelu obitelj uzdržava njegova supruga s primanjima ispod hrvatskog prosjeka. Što se pak, tiče osuđenog Madunića koji je mito dao i u njegovom je slučaju ublažena kazna ispod minimuma jer je zakonom za ovo kazneno djelo zapriječena sankcija od šest mjeseci do pet godina. No, i on je otac i to četvero maloljetne djece, bio je sudionik  Domovinskog rata, njegov stav i ponašanje pred ovim sudom je bilo primjereno. Osim toga i on nema posla i tek povremeno radi na građevini – pojasnila je sutkinja Grancarić.
Njima se zbog ovog “teškog “mita sudilo i po treći puta na traženje Vrhovnog suda RH. Naime, na kraju prvog suđenja presudom suca Borisa Babića obojica su bila oslobođena od optužbe. Ali, kako je presuda ukinuta te “slučaj mito” vraćen na ponovno suđenje godinu kasnije, drugom je presudom bivši policajac opet bio oslobođen od optužbe dok je vozaču kamiona bila izrečena uvjetna osuda od šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od godine.
Prema optužnici Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, policajac Šestan se teretio da je 10. listopada 2006. godine između 10 i 11 sati na cesti u blizini Bibinja, kao policajac postaje Prometne policije PU zadarske, kontrolirao promet u redovitoj policijskoj ophodnji, zajedno s kolegom te da je posumnjao kako je Ivan Madunić počinio prometni prekršaj.
Madunić je vozio kamionet marke “kia” kojem je jedna zadnja guma bila izdušena, a kako je prevozio građevinski materijal, policajci su posumnjali kako je kamionet nedozvoljeno i nepropisno opteretio. USKOK stoga policajca Šestana tereti da ga je zaustavio i rekao mu da je za taj prometni prekršaj predviđena velika novčana kazna nakon čega mu je Madunić ubacio 20 eura kroz prozor službenog, policijskog automobila. Šestan potom, nije zabilježio Madunićev prekršaj niti je, kako pisalo u optužnici, “poduzeo druge službene radnje zbog provođenja prekršajnog postupka protiv Ivana Madunića”.
Sada treba sačekati i vidjeti kakvu će konačnu presudu suci Vrhovnog suda donijeti i po treći puta.