Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ana Vivoda dobitnica nagrade za suvremenu grafiku u Bilbau

27.11.2013. 23:00
Ana Vivoda dobitnica nagrade za suvremenu grafiku u Bilbau


Međunarodni natječaj za grafiku dio je već tradicionalnog festivala suvremene grafike Festival internacional de grabado contemporaneo koji se održava u Bilbau od 28. studenog do 1. prosinca ove godine


Ana Vivoda, docentica na zadarskom Sveučilištu nagrađena je za umjetnički rad na 2. međunarodnom natječaju za suvremenu grafiku u organizaciji Musea de Bellas Artes de Bilbao u Španjolskoj. Radi se o višedijelnoj grafičkoj instalaciji realiziranoj u tehnikama dubokog i visokog tiska na japanskom Kozo papiru, odnosno manjem segmentu iz ciklusa radova koji realizirani u sklopu doktorskog istraživanja provedenog na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u proteklih nekoliko godina.
Boravak u grafičkom centru
Međunarodni natječaj za grafiku dio je već tradicionalnog festivala suvremene grafike Festival internacional de grabado contemporaneo koji se održava u Bilbau od 28. studenog do 1. prosinca ove godine. Pored izložbe koja je čini okosnicu festivala s oko pedesetak odabranih autora iz cijelog svijeta, festival uključuje i višednevnu znanstvenu konferenciju te radionice i druge slične aktivnosti kojima se taj vid umjetnosti nastoji popularizirati i približiti široj javnosti.
Natječaj je organiziran u suradnji s nekoliko europskih institucija koje se također bave sustavnim promicanjem grafičke umjetnosti, između kojih se posebno ističe Centar za istraživanje grafike Casa Falconieri na Sardiniji, koji hrvatsku umjetnicu Anu Vivoda nagrađuje rezidencijalnim boravkom u grafičkom centru. Centar za istraživanje grafike djeluje na Sardiniji već 11 godina i posvećen je istraživanju različitosti grafičkih umjetničkih mogućnosti, sustavno radi na promociji kvalitetnih međunarodnih umjetnika grafike koji radom u tradicionalnim i/ili eksperimentalnim grafičkim tehnologijama kroz autorske projekte ili suradnju s drugim umjetnicima tajno proširuju umjetničke mogućnosti medija.
Navedeni projekt umjetnice dio je doktorskog rada pod nazivom Procesualnost grafičkog traga koji je, kao prvi umjetnički doktorat iz područja grafike u Hrvatskoj, obranjen u ponedjeljak 18. studenog u Galeriji Vladimir Bužančić, Centru za kulturu Novi Zagreb pred stučnim povjerenstvom u sastavu red. prof. Dubravaka Babić, red. prof. Ivica Šiško, red. prof. Frane Paro, red. prof. Igor Rončević i dr. sc. Mikica Maštrović te mentorima red. prof. Nevekom Arbanas i red. prof. Marcelom Bačićem.
Interakcija subjekta i prostora
Rad istražuje odnos interakcije između subjekta i prostora u kojem djeluje, formulirajući pritom sasvim osoban pristup grafičkom mediju. Poštovane su specifičnosti medija, međutim prekoračivanjem napuštenih modernističkih okvira, prihvaćajući neke aspekte procesualne umjetnosti i land arta ostvaruje se nova umjetnička kvaliteta. Razlog grafičkog istraživanja prestaje biti nastojanje da se oblikuje i zaključi grafika kao zaokružen estetski objekt, već prerasta u potrebu da se umjetničkim činom nadiđu ograničenja medija.