Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Ivanu Tadiji uvjetna kazna

27.11.2013. 23:00
Ivanu Tadiji uvjetna kazna


Sutkinja Danijela Poljak Zubčić Tadiji je izrekla nepravomoćnu presudu kojom ga je, upravo kako je to tužiteljstvo i predložilo, osudila na osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od četiri godine


Zbog protupravne eksploatacije rudnog blaga Ivan Tadija, vlasnik propalog poduzeća Izgradnja Pašman d.o.o., jučer je na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od četiri godine.
Sutkinja Danijela Zubčić Poljak Tadiji je osim uvjetne kazne naložila i da po pravomoćnosti presude u državni proračun uplati iznos od 151.404,63 kune.
Optužnicom Općinskog državnog odvjetništva Tadiji se na teret stavljalo da je u vremenu od 1. siječnja 2005. pa do 21. srpnja 2008. godine na odručju Skalice na otoku Pašmanu eksploatirao kamen, iako prethodno nije pribavio sve potrebne dozvole.
Tadija je, naime, pribavio koncesiju od Zadarske županije no nije ishodio dozvolu za eksploataciju rudnog blaga. Tužiteljstvo je navelo kako je na taj način Tadija protupravno pribavio materijalnu korist u iznosu od 151.404,63 kune. Na taj je iznos, naime, rudarska inspekcija procijenila vrijednost 29.667 metara kubnih kamena koji je Tadijino poduzeće iskopalo na spomenutoj lokaciji te ga dalje uporabilo u poslovanju.
Državno je odvjetništvo činjenični opis kaznenog djela mijenjalo čak pet puta od početka sudskog postupka, a na posljednjem ročištu odustali su od kaznenog progona protiv njegova poduzeća Izgradnja Pašman. To stoga što je u privatnoj parnici već donesena presuda prema kojoj je u državni proračun Izgradnja Pašman dužna uplatiti 890.010,63 kune.
Tadija je na posljednjem ročištu, nakon posljednje izmjene činjeničnog opisa u optužnom aktu priznao krivnju te iskazao spremnost za namirenje duga. Ujedno, odrekao se prava na žalbu.