Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Jedno poduzeće nositelj razvoja i jedinstvena cijena vode?

27.11.2013. 23:00
Jedno poduzeće nositelj razvoja i jedinstvena cijena vode?


Prema akcijskom planu Vlade RH, do 2023. u Hrvatskoj bi se samo 21 poduzeće bavilo vodoopskrbom i odvodnjom. Cilj te reforme je ujednačiti cijenu vode na području cijele županije gdje bi jedno poduzeće bilo nositelj razvoja i velikih investicija u vodoopskrbni sustav. Sve to na tragu je obveze koje je ulaskom u EU preuzela Hrvatska a koja kaže da svako naselje s više od 50 stanovnika mora imati vodu. U Zadarskoj županiji još od prošle godine traju „dubinska” snimanja, a u Hrvatskim vodama već su održana dva sastanka na tu temu.
 Objedinjavanje desetak komunalnih poduzeća?
Prema najnovijoj inačici, jedinstveno poduzeće bi pokrivao cijeli teritoriji županije. U Zadarskom slučaju, naglašava direktor Vodovoda Zadar to bi uključivalo i Gračac iako je tamošnje komunalno poduzeće u stečaju bilo u projekcijama spajanja s Gospićem. Međutim, kaže Matek, to ne znači da će 131 direktor manjih komunalnih poduzeća, dobiti otkaz. U slučaju Zadarske županije, direktori bi najvjerojatnije bili šefovi ispostava koje bi se u međuvremenu racionalizirale.
Na području Zadarske županije, distribucijom i naplatom vode bave se komunalna poduzeća u Pagu, Viru, Benkovcu, Biogradu, Kukljici, Preku, Ugljanu itd. No različita naknada za razvoj, generira i različitu cijenu kubika vode. Npr. općine Bibinje i Sukošan, zbog projekta Jadran, imaju najveću naknadu za razvoj vodoopskrbnog sustava u Zadarskoj županiji a ona iznosi nešto malo manje od 4 kuna/ m3.
Najvjerojatnije bi se svi ujedinili pod kapom zadarskog Vodovoda jer 3 milijuna kubika isporučene vode godišnje, iznosi minimum isplativosti jednog vodovoda. Ako se tome doda veliki rizik ulaganja u infrastrukturu po sadašnje načinu organiziranosti jer se vrlo lako može dogoditi da jedno malo gradsko ili općinsko komunalno poduzeće, sa svega nekoliko zaposlenih, zahvati investiciju od nekoliko milijuna eura, ali nema kadrovske i druge predispozicije za njeno praćenje.
To se posebno odnosi na financiranje iz strukturnih fondova EU za što je osigurano oko 3 milijarde eura. Tim bi se sredstvima u omjeru 70 posto EU 30 posto RH, finacirala reforma vodovoda i odvodnje do 2023. Na lokalnoj razini, kaže direktor Matek, još nije poznato hoće li se projekti vodovodizacije i odvodnje i nakon te reforme financirati u omjeru 90 posto Hrvatske vode – 10 posto lokalna samouprava ili će omjer biti 50:50.
Puno toga još nepoznato
Mnogi direktori komunalnih poduzeća u zadarskoj županiji juče nisu bili raspoloženi za komentar. Razlog, nedostatak informacija i kompleksnost problema. Direktor biogradskog Komunalca Marin Colić načelno pozdravlja svaku odluku koja će donijeti smanjenje cijene vode, no ne nauštrb razvoja vodoopskrbe i odvodnje. Coliću ukazuje da su u tom sustavu najmanji problem direktori nego pronalazak najoptimalnijeg rješenja kompletnog pitanja vodovodizacije i odvodnje. Istina, sva su ta razmišljanja još u fazi prijedloga, ali se očekuje da bi uskoro javnost trebala biti cjelovitije upoznata s prijedlogom vodovodne reforme.