Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Krakowske jaslice prvi put u Hrvatskoj

27.11.2016. 23:00
Krakowske jaslice prvi put u Hrvatskoj


U Gradskoj loži u Zadru sutra, 29. studenog u 12 sati svečano se otvara izložba Krakovske jaslice u organizaciji Narodnog muzeja Zadar i Povijesnog muzeja grada Krakova. Ovom izložbom krakovske jaslice izlažu se prvi put u Hrvatskoj, a izložba je uvrštena u program obilježavanja manifestacije Krševanovi dani kršćanske kulture, u organizaciji Zadarske nadbiskupije. Uz izložbu se priprema i edukativni program uz radionice. Izložba ostaje otvorena do 15. siječnja 2017.
Krakovske jaslice (Szopka krakowska) fenomen je koji se pojavio, kako samo ime ističe, u nekadašnjem glavnom gradu Poljske, Krakovu, gradu prepunom spomenika i bogate tradicije. Ne postoji ni jedno drugo mjesto na svijetu koje proizvodi jednako unikatne kreacije, koje prikazuju scenu Isusova rođenja. Riječ je o posebnoj formi prikaza Isusova rođenja koja se razvila u 19. stoljeću. U 20. stoljeću njihova popularnost poprilično se proširila, njeguje se i danas te postaje modelom suvremenog zanatstva. Krakovske jaslice posebno se izrađuju za tradicionalno godišnje Natjecanje za najljepše Krakovske jaslice, koje je osmišljeno davne 1937. godine.  Danas ga organizira Povijesni muzej grada Krakova (MHK). Autori Krakovskih jaslica su umjetnici amateri. Natjecanje je, pak, podijeljeno prema kategorijama, za odrasle i za djecu.
 Prvog četvrtka u prosincu
Na Glavnom trgu, u podnožju spomenika Adamu Mickiewiezu, lokalni stanovnici i turisti, mogu se diviti prekrasnoj arhitekturi Krakovskih jaslica svake godine prvog četvrtka u mjesecu prosincu, dok izložba svih radova pristiglih na Natjecanje je otvorena od prve nedjelje u istom mjesecu. Svake godine nakon zatvaranja izložbe Muzej kupi najljepše izloške, čime redovno obogaćuje svoju kolekciju koja uključuje jaslice različitih veličina, umjetničkih medija i materijala. Pravila natjecanja dopuštaju profesionalnim umjetnicima (arhitekti, kipari itd.) i amaterima da se natječu pod istim uvjetima.
Tradicionalno, scena rođenja obilježava rođenje Isusa Krista, zbog toga u jaslicama ćemo pronaći cijelu Svetu obitelj predstavljenu kroz figurice Malenog Isusa, Marije i Josipa. Oni su uglavnom popraćeni i drugim prikazima likova poput anđela, Tri mudraca, pastira i životinja. Uz spomenute, Krakovske jaslice također prikazuju povijesne figure (kraljeve, nacionalne heroje i uvažene Poljake), ali i izmišljene likove kao što su Krakovski svirač trube (prema legendi bio je ubijen strijelom u grlo dok je stanovnicima Krakova svirao znak za upozorenje od napada Tatara), ili pak gospodin Twardowski (legendarni poljski plemić i čarobnjak koji je prodao dušu vragu). Jedan od najdražih likova umjetnika koji izrađuju jaslice je tatarski konjanik odjeven u pseudo-orijentalni kostim – Lajkonik koji je povezan s tatarskom invazijom na Krakov kad su lokalni splavari pobijedili Tatare i ušli u grad odjeveni u njihovu odjeću. U nekim jaslicama također možemo pronaći likove koji nose tradicionalne narodne nošnje tipične za područje Krakova i planinskog lanca Tratra, ali i suvremene osobe poput Lecha Walesa ili Pape Ivana Pavla II.
Upisano u kulturni krajolik Krakova
Tradicija izrade Krakovskih jaslica trajno se upisala u kulturni krajolik grada Krakova obogaćujući ga s originalno formom s izrazitim religijskim, umjetničkim, domoljubnim i povijesnim vrijednostima i kao takva zaslužuje da se sačuva za budućnost te da bude predstavljana široj javnosti kako u Poljskoj tako i inozemstvu.
Povijesni muzej grada Krakova preuzeo je na sebe zadatak njegovanja te tradicije, te je ispunjava s organizacijom godišnjeg Natjecanja za najljepše Krakovske jaslice.
Małgorzata NIECHAJ
 
 
— Okvir
Prikazana arhitektura gradskih spomenika
Kako ime i sugerira, Krakovske jaslice prezentiraju arhitekturu najprominentnijih, najinteresantnijih i najljepših spomenika grada Krakova. Tradicionalno svaka szopka (jaslice) ima minimalno jedan toranj koji su uglavnom modelirani prema višem zvoniku crkve sv. Marije koji na sebi ima krunu ili pak zvoniku Wavelske katedrale i tornju Gradske vijećnice. Tornjeve nadopunjavaju arhitektonske reference na Kraljevski dvorac Wavel, Sukiennice (povijesni trgovinski centar na sredini Glavnog trga), ili ostatci obrambenih struktura: Barbakan (kružna tvrđava), vrata Sv. Florijana (jedina srednjovjekovna vrata, od njih sedam, grada Krakova koja su sačuvana). Svaka Krakovska jaslica sadrži i patriotske simbole: Bijelog orla (nacionalni grb Poljske), i Poljsku crveno-bijelu zastavu. Krakovski grb (zid sa tri kule i otvorenim vratima te bijelim okrunjenim orlom) također se često nalazi na jaslicama.
 
— Okvir
U obliku mehaničkog kazališta
Kosturi suvremenih, često putujućih jaslica izrađeni su od drvenih letvi što ih čini vrlo čvrstima i stabilnima. Likovi prezentirani u suvremenim jaslicama su realistične, trodimenzionalne figure izrađene od drva, gipsa, gline za modeliranje ili plastike, odjevene u prekrasne i šarolike kostime. Često su dijelom mehaničkog kazališta koja se pokreću sa sve modernijim i složenijim mehanizmima. Neke od jaslica sadrže i glazbene kutije koje sviraju popularne Krakovske melodije ili Božićne pjesme.
 
— Slika
Svake godine se početkom prosinca održava natjecanje u izradi jaslica
 
— Slika
U izradu svake od jaslica uloži se puno truda