Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Moramo biti strpljivi kako bismo se svi okupili oko ideje pravaštva

27.11.2016. 23:00
Moramo biti strpljivi kako bismo se svi okupili oko ideje pravaštva


U toj koaliciji ne bi bili samo HČSP i HSP AS, nego i male stranke i političke opcije, kao što je kompletni HKDU pristupio HSP AS-u, ističe Bunja
Do kraja ove godine trebalo bi biti završeno ujedinjavanje triju pravaških opcija na zadarskoj sceni. Pod istu pravašku zastavu trebali bi se okupiti HSP, HČSP i HSP AS. To je jučer najavio nekadašnji zamjenik zadarskog župana i predsjednik HSP-a Zadar Đani Bunja.
Bunja kaže da za to ima podršku vodstva HSP-a, napose od predsjednika u ostavci Danijela Srba i predsjednika Glavnog stana HSP-a Berislava Gržanića. Nakon potpunog političkog potonuća, zadarski HSP je godinu i pol dana obnovljen s kadrovima koji su ostali vjerni ovoj opciji. Među njima su poznati zadarski neurokirurg Rade Škarica i predsjednik Udruge specijalne policije “Poskoci” Ivica Kapetanović. Bunja kaže da se novom HSP-u pridružio i znatan broj nekad uglednih članova stranke.
– Inicijativu su podržali i predsjednik županijske organizacije HSP-a Robert Gregurić, predsjednik županijskog HSP AS-a Dalibor Barišić i povjerenik HČSP-a Zadar Slobodan Dević. Problem je što se nacionalnoj razini podržava ujedinjenje HSP-a s Hrvatskom čistom strankom prava i Autohtonom Hrvatskom strankom prava, ali ne i s HSP-om Ante Starčevića. Zbog toga se iz pregovora povukao i naš županijski predsjednik Robert Gregorić, te je dao neopozivu ostavku, započeo je kratki razgovor Đani Bunja.
Može i koalicija
Ujedinjenje pravaških opcija je priča koja se gotovo svaki put ponavlja pred izbore. U slučaju da ujedinjenje propadne, Đani Bunja bi bio zadovoljan i s objedinjenjem. Prevedeno, to bi značilo koalicija svih stranaka pravaške scene i pripadajuće desnice te zajednički izlazak na izbore.
– U toj koaliciji ne bi bili samo HČSP i HSP AS, nego i male stranke i političke opcije. Npr. kompletni HKDU je pristupio HSP AS-u. Sebe ne vidim kao nekog vođu ujedinjenih pravaša. Tu vidim Matu Lukića iz HSP AS-a kao čovjeka velike energije koji bi mogao povući ovo ujedinjenje ili objedinjenje, rekao je Bunja.
Bunja je svjestan da će to biti teško jer se unutar pravaške opcije javljaju vrlo žestoki stavovi pojedinaca koji nemaju strpljenja. Uz sve to, HSP je politička opcija vrlo sklona autodestrukciji. Zato Bunja i zastupa stav da se pomaci u politici, pa čak i onda kad ti mandati u predstavničkim tijelima to jamče, ne mogu dogoditi preko noći. Na temelju svog iskustva u vlasti i funkcioniranja politike na terenu, Bunja kaže da je politikom malih koraka jedino moguće nešto promijeniti.
U tom širokom okupljanju pravaša, Bunja ne vidi MODES s kojima kao bivšim pravašima ne samo da nema kontakata, nego ni potrebe za suradnjom. No siguran je da će se jedan dio ljudi iz MODES-a vratiti pravaštvu jer je po njemu, ova grupacija postigla cilj, a to je destabilizacija HSP AS-a.
Koalicija s HDZ-om
Bunja za sad nema odgovor što je s možebitnom suradnjom s “prirodnim” partnerom HDZ-om. U razgovoru je istaknuo da je istina da su svi HDZ-ovi koalicijski partneri na kraju mandata bili jednostavno “pojedeni”. No Bunja kaže da se neće vraćati ni u “slavne” dane HSP-a u Zadarskoj županiji, kad su ga vodili Danijel Kotlar i Ivan Miličević, koji su stranku profilirali iz rigidne u modernu desnicu. Koaliranje s HDZ-om nije im pomoglo puno niti u rješavanju partikularnih problema, nego im je zapravo otvorilo pandorinu kutiju u unutarstranačkim odnosima.
HDZ-u je HSP, svjestan je Bunja, bio više potreban za pacifikaciju krajnje desnice, nego kao politički partner s kojim se najveća stranaka prožima. Bunja se usprotivio tretmanu HSP-a kao nedoraslog brata, pa je skoro izbačen iz stranke koja ponekad, istini za volju, izgleda kao da ne može glavi naći mjesto.
– Idemo u nešto novo, ali to novo ne bih rekao da je avantura, niti povratak na nešto staro. Program nam je uvijek proizlazio iz temeljnih načela HSP-a u čijem središtu je hrvatski čovjek. Svakoj generaciji hrvatskog čovjeka treba posvetiti pažnju. Oko nacionalnih manjina, koje su dio našeg društva, ne želimo konflikte. Niti smo mi išta bolji ili lošiji od manjina, niti su one išta bolje ili lošije od nas Hrvata. Zajedničko nam je što dijelimo istu sudbinu ove zemlje. To mogu izjaviti na temelju vlastitih iskustava i pogrešaka, rekao je na kraju Đani Bunja.


Preduhitrio odluku o izbacivanju


Izlaskom iz HSP-a, Đani Bunja je 2011. preduhitrio odluku o izbacivanju iz stranke. Danas kaže da je za to zaslužan njegov sudski spor oko iznude s Renom Sinovčićem i Vicom Karabanom. Spor se protegao već tri godine i do sad su se promijenila tri suca. No Bunja je pravu prašinu uskovitlao kad je dirnuo u plinofikaciju Zadarske županije koja do sad nije polučila očekivane rezultate. Na izravno pitanje tko je za to kriv, Bunja je odgovorio:
– Kriv je onaj tko je radio na sklapanju ugovora. Ja sam bio u tom poslu samo do sklapanja ugovora. Poanta je da građani nisu prepoznali korist od plinofikacije. No istine radi, dok se ne uredi korištenje plina i za hlađenje, a ne samo za grijanje, plinofikacija u Zadarskoj županiji neće biti racionalna, rekao je Đani Bunja.