Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Proslavili Dan neovisnosti Republike Albanije

27.11.2016. 23:00
Proslavili Dan neovisnosti Republike Albanije


Okupljanjem u restoranu Fešta u Novom Bokanjcu Albanci Zadra i njegove županije proslavili su Dan zastave i Dan neovisnosti Republike Albanije, koja ove godine slavi svoju 104. godišnjicu osnutka. Albanci Zadra dva put godišnje priređuju velike fešte. Jednu povodu Dana neovisnosti, a drugu u veljači kad se proslavlja neovisnost Republike Kosovo. Nazočne je pozdravio predsjednik Međužupanijske zajednice Albanaca sa sjedištem u Zadru Adem Shalla.
– Nekad smo u ovoj županiji brojili oko 1800 Albanaca. Čini mi se, zbog pojačanog odlaska u Njemačku, da nas danas ima stotinjak manje. No ključne stvari su se dogodile baš ove godine. To je otvaranje dopunske albanske škole u OŠ Krune Krstić u Arbanasima, a i dopunske škole na albanskom jeziku u Gimnaziji Vladimira Nazora. Možda je manje poznato da Albanci u Zadru obitavaju već više od 100 godina, a ovim obrazovnim akcijama želimo potaknuti i naše Arbanase da se i njihov i naš jezik ne zaborave, rekao je Adem Shalla.
Na svečanosti je uručena zahvalnica Miljenku Županu, koji je za vrijeme rata na Kosovu pod teškim uvjetima dopremio humanitarnu pomoć kosovskim Albancima. Malo je poznato da je upravo Zadar bio najveće središte za prikupljanje te pomoći. Sve okupljene u Fešti zabavljao je orkestar Cakija iz Peći i „Iliria”, folklorna skupina mladih zadarskih Albanaca.