Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kako je prošla 2009. – treći dio

Autor: Marija Knežević

27.12.2009. 23:00
Kako je prošla 2009. – treći dio

Foto: Zvonko KUCELIN



SRPANJ – Carreras na Forumu
Petar L (31) Zadranin prijetio je da će skočiti sa zvonika katedrale sv. Stošije. Muškarac je prijetio skakanjem ukoliko mu se približe policajci te je tražio razgovor sa gradonačelnikom Zvonimirom Vrančićem, koji je stigao na mjesto događaja, te je nakon kratkog razgovora nagovorio Petra L. da ne skače.
Danil Domdjoni preko dvojbenih sudačkih odluka nije mogao do zlata na Mediteranskim igrama, ali u borbi za broncu s Grkom Ioanissom Sylassom uspio je osvojiti medalju u kategoriji do 60 kg. Šime Fantela i Igor Marenić u Pescari su se okitili i mediteranskim srebrom.
Odlukom zadarskog gradonačelnika dr. Zvonimira Vrančića, plaće dužnosnika, službenika i namještenika Gradske uprave od mjeseca srpnja umanjene su za deset posto.
Na završnoj večeri manifestacije “S Tinom u Vrgorcu” pjesniku Tomislavu Marijanu Bilosniću uručena književna nagrada “Tin Ujević” za zbirku pjesama “Molitve” objavljenu u nakladi udruge 3000 godina Za dar (Zadar, 2009.) kao najbolja zbirka pjesama objavljena u razdoblju od svibnja 2008. do svibnja 2009. godine.
Mladi košarkaš Toni Prostran na Svjetskom prvenstvu na Novom Zelandu predvodio je juniorsku košarkašku reprezentaciju u osvajanju bronce i proglašen je najboljim razigravačem turnira.
Gorana Lukić osuđena je na šest, a Elvis Mirkov na deset godina zatvora zbog pokušaja ubojstva Ane Trešćec sredinom rujna prošle godine ispred obiteljske kuće u kojoj živi sa svojim nevjenčanim suprugom Tomislavom Petkovićem Srićom u Bibinjama. Sudskim je postupkom dokazano da je Ani Trešćec metak u glavu ispalio Mirkov, a da je odlazak do njene kuće inicirala Lukićeva.
Nakon tri godine renoviranja svečano je otvoren Odjel za alkoholizam Psihijatrijske bolnice Ugljan. Zgrada odjela za alkoholizam stara je 50 godina, u počecima je služila za stanovanje liječnicima, glavnom medicinskom tehničaru i njihovim obiteljima te je kasnije preuređena u odjel za alkoholizam.
Iako je požar na odlagalištu otpada Baštijunski brig pod kontrolom, miris dima od sagorijevanja debelih naslaga smeća osjećat će se još danima. Nakon što je buknuo, požar je u kratkom vremenu zahvatio više od jedne trećine odlagališta. Gosti nemaju razumijevanja za takvu situaciju, napuštaju svoje boravište, jer su se došli odmoriti, a ne razboljeti.
Koncertnom izvedbom najljepših brojeva iz opere “La Traviata” Giuseppea Verdija otvorene su na zadarskom Forumu 49. Glazbene večeri u sv. Donatu.
Jose Carreras pjevao je na Trgu sv. Marije pred više od 3.000 ljudi, koji su njegove izvedbe nagrađivali bučnim pljeskom. Prava mediteranska večer, baš kako ju je opisao veliki tenor, prisutne je odvela na putovanje morem na kojem su se rodile mnoge civilizacije. Mediteranac rođen u Barceloni osvojio je publiku s druge strane Mediterana izvodeći, između ostalog, i pjesme sa svog najnovijeg albuma nazvanog “Mediterranean passion”. Za kraj koncerta uz četiri bisa priređen je i spektakularni vatromet iznad rive.
Jadrolinijin trajekt Bartol Kašić prilikom pokušaja pristajanja na redovitoj liniji između Zadra i Malog Lošinja udario je u rivu na otoku Silbi. Oštećena je obala, ali i sam brod čija posada nakon havarije nije uspjela zatvoriti pokretna pramčana vrata.
Josip Modrić (30), bivši nogometaš Zadra i Rijeke i Fran Olujić (32), sin poznatog zagrebačkog odvjetnika Željka Olujića kojeg zadarska javnosti pamti kao odvjetnika Miljenka Strička, privedeni su istražnom sucu Županijskog suda u Zadru zbog sumnje da je Modrić Olujiću prodao opojnu drogu kokain.
Marko Montana, pravim imenom Jozo Marković, za kojim je, kako je sam priznao, raspisana međunarodna tjeralica, počeo je raditi kao liječnik u Domu zdravlja Zadar, radnoj jedinici Gračac.
KOLOVOZ – Jedriličari zlatni, Knez u Japanu
Kao i bezbroj puta ovog ljeta, zadarska Adria ponovno je dala je svoj “doprinos” očuvanju čistog mora zadarskog akvatorija. Čak niti uobičajeni popodnevni maestral nije mogao očistiti zadarske plaže od Punte Bajlo pa sve do gradske rive. Nesnosan miris ribljih otpadaka, masna mrlja prepuna krupnog otpada stvorio je probleme i organizatorima VA.K.A.N.Z.E, popularnog vaterpolskog turnira gradskih četvrti koji se održava na rivi.
Načelnik prometne policije u Zadru Elvis Perinčić i njegov kolega Predrag Tomašek u centru Zadra su spasili život 19-godišnjoj turistkinji iz Francuske Juliette Houpert koja se sa zadarskog Gradskog mosta bacila u more.
Izaslanstvo Grada Biograda koje predvodi gradonačelnik Ivan Knezotputovalo je u Japan. Na glamuroznom prijemu u Nagasakiju uz tradicionalni istočnjački program, pored brojnih kineskih i japanskih jela, među njima i najpoznatijeg japanskog jela sushija, degustirao se i dalmatinski pršut i smokve. Na 7. generalnoj skupštini svjetske asocijacije Gradonačelnici za mir (Mayors for Peace) održanoj u japanskom Nagasakiju, biogradski gradonačelnik Ivan Knez je izabran za dopredsjednika Izvršnog odbora gradova asocijacije, odnosno za svjetskog dogradonačelnika za mir.
Na Svjetskom prvenstvu klase 470 u Danskoj, Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su zlatnu medalju. Hrvatsko je jedrenje tako dobilo prvo svjetsko seniorsko zlato u nekoj od olimpijskih klasa.
Prva dramska izvedba na ovogodišnjem Zadru snova bila je predstava “Sallinger” u režiji Ivice Buljana i koprodukciji čak sedam institucija. Predstava je igrana u ponedjeljak navečer u crkvi sv. Dominika. Ujedno, ovo je bila i premijerna izvedba.
Unatoč vjetrovitoj subotnjoj večeri u uvali Jazine, nevrijeme nije otpuhalo uspješno otvaranje jedriličarskog Europskog prvenstva u klasi 49er. Mnogobrojni Zadrani i njihovi gosti svjedočili su spektakularnom startu prvenstva na kojem će sudjelovati 60 posada odnosno 128 jedriličara iz 19 europskih zemalja.
Amaterska družina zadarskih zaljubljenika u teatar “Treća skupina zemljopisnog rizika” sa svojom je predstavom “Predstava bez imena” sinoć osvojila prvu nagradu publike – Zlatnu murvu – na “Glumištu pod murvom”, drugom izdanju međunarodnog natjecateljskog kazališnog festivala koje se održava u Skradinu.
RUJAN – Tučnjava maturanata, Nakić ravnatelj bolnice
Jedna od najvećih europskih niskotarifnih avio-kompanija SkyEurope bankrotirala je. Bez ikakve prethodne najave, SkyEurope je preko svojih internetskih stranica putnicima u poručio da odmah prekida sve svoje operacije i da im novac za avionske karte, koje je ta kompanija uredno prodavala, neće biti vraćen. Bankrot prve niskotarifne kompanije koja je počela s letovima prema Hrvatskoj još 2002. osjetio se i na Zračnoj luci Zadar. Naime 97 putnika koji su trebali poletjeti za Bratislavu prepušteno je samima sebi.
Prvi dan radnog dijela Konferencije Međunarodne zajednice benediktinki (CIB . Communio Internationalis Benedictinarum) održan je dvorani Stalne izložbe crkvene umjetnosti. Cilj ovogodišnjega susreta je povezivanje, podrška i razmjena ideja i iskustava, tradicije i kulture među benediktinkama na međunarodnoj razini te razvoj ženskog monaštva; nastavak razvoja udruživanja između ženskih zajednica i Benediktinske konfederacije; savjetovanje i prijedlozi opata primasa koja se tiču osobnih i zajedničkih preispitivanja života benediktinki.
Srpski mediji su pisali kako su zadarski maturanti Medicinske škole napali maturante Matematičke gimnazije iz Beograda te da su u napadu lakše ozlijeđeni profesor i turistički vodič iz Srbije. Na maturalnom putovanju u Pragu uz učenike Medicinske škole, nalazili su se i učenici Pomorske škole iz Zadra, kao i učenici iz Šibenika, a incident je bio verbalni i ozlijeđenih nije bilo. Ministarstvo vanjskih poslova Srbije poslalo je oštru prosvjednu notu Veleposlanstvu RH u Beogradu u kojem osuđuju etnički motivirano nasilje, a hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija potvrdilo je kako je do izgreda došlo, no materijalne štete i ozlijeđenih nije bilo, te praška policija nije podnijela nikakve prijave.
Teroristička skupina otela je dva međunarodna diplomata za vrijeme boravaka u zamišljenoj zemlji Freedoniji. Za njihovu otkupninu zatraženo je 100 milijuna eura, a kako je cijeli događaj poprimio međunarodni značaj, stvorena je koalicija specijalnih postrojbi iz više zemalja kako bi se spasili diplomati. Tako je otprilike jučer u “Vojarni Josip Jović” u Udbini, započeo scenarij pokazno-metodske vježbe u okviru najveće vježbe specijalnih snaga ikad odražne u Europi, Jackal Stone 09.
U nezgodi Lufthansina pilotskoga zrakoplova “piper” Pilotske škole “InterCockpit”, koja se dogodila sinoć poslije 22 sata u Zračnoj luci Zemunik nije bilo ozlijeđenih, a na zrakoplovu je nastala manja materijalna šteta. Prigodom slijetanja, zrakoplovu se nisu spustili kotači pa se na pistu zračne luke prizemljio trupom, pri čemu je zrakoplov strugao pistu nekoliko stotina metara. Instruktor i polaznik pilotske škole, koji su bili u zrakoplovu, prošli su bez ozljeda.
Nakon sedam godina rada u Zadru, Lufthansina pilotska škola InterCockpit će, najkasnije do ožujka, preseliti u istočnu Njemačku. Za sada, još uvijek nema službene potvrde te informacije, a kada stvari oko preseljenja budu jasnije, kažu u InterCockpitu, sazvat će tiskovnu konferenciju. O preseljenju InterCockpit je odavno obavijestio Zračnu luku Zadar u čijim prostorijama i djeluje.
Dr. Dario Nakić novi je ravnatelj Opće bolnice Zadar. Njegovu kandidaturu je jednoglasno podržalo Upravno vijeće Opće bolnice Zadar kojim predsjedava zadarski župan Stipe Zrilić. Uoči glasovanja za nasljednika dr. Zvonimira Vrančića, koji je zadarsku Opću bolnicu vodio sedam godina, svoju kandidaturu je povukao dr. Tomislav Vanjak, voditelj Odjela kirurgije, a druga dvojica kandidata, zadarski liječnici dr. Mladen Srzentić i dr. Željko Čulina, nisu dobili niti jedan glas.
Ante Šale (37) osuđen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 20 godina, Tomislav Petković Sreća (33) na 13 godina i šest mjeseci, Bogdan Pepić (47) na 13 godina, Milorad Troskot Mime (42) na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina dok je Ivo Bratović (37) iako prvooptuženi u cijeloj “priči” oslobođen od optužbe zbog najtežeg kaznenog djela iz domene zloporabe opojne droge – udruživanje radi preprodaje. Oslobođen je zbog “nedostatka dokaza”, mada je predsjednik Sudskog vijeća Boris Radman obrazlažući svoju odluku u Bratovićevom slučaju rekao: “tajno praćenje i prisluškivanje Ive Bratovića nije sprovedeno unatoč tome što je sud to zatražio”.
U sklopu Regionalnog seminara o podvodnoj baštini koji se održavao u Zadru, ministar kulture Republike Hrvatske Božo Biškupić otvorio je novu zgradu Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju. Biškupić je precizirao da je zapravo riječ o otvaranju novog krila centra po geslom “UNESCO osvaja Zadar!”
Na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i godinu dana zabrane upravljanja motornim vozilom od pravomoćnosti presude, na Općinskom je sudu u Zadru osuđen Mario Katić (24) iz Krneze. Njega je sud proglasio krivim za izazivanje prometne nesreće iz nehaja u kojoj je smrtno stradao Frane Vukić (37), sportski novinar i zamjenik glavnog urednika Zadarskog lista, ali i za teške ozljede njegova suvozača Mate Lazanje (19).
Agron Dulak zvani Goni, 24- godišnjak iz Zadra danas je na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog posjeda radi daljnje preprodaje sveukupno 74 grama heroina i oko šest grama marihuane.
Zadnja dva dana smrad je nepodnošljiv, a noću ne možemo ni spavati, kažu stanari koji žive u blizini nedavno izgrađenog uređaja za odvodnju, dok Grgo Peronja, direktor Odvodnje, tvrdi kako se smrad ne osjeti. Dvjestotinjak stanara prosvjedovalo je zbog nesnošljivog smrada fekalija koji se širio nekoliko tjedana.