Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Malo para, mnogo više muzike

27.12.2011. 23:00
Malo para, mnogo više muzike


Stolni tenis objektivno nema ozbiljniji proračun. Ma nema niti neozbiljan. I mi se jednostavno moramo snaći s onime što imamo. Mislim da to i radimo
Sa pet pobjeda i četiri poraza stolnotenisači Donata nalaze se na diobi četvrtog mjesta Superlige, onome koje bi im u konačnici donijelo doigravanje za prvaka Hrvatske, što je u početku sezone i bio cilj kluba iz Zadra. Zadrani su do prije nekoliko tjedana imali još bolji omjer od pet pobjeda i dva poraza, no posljednje dva kola donijela su im dva poraza, tako da je jasno da će se borba za četvrto mjesto i doigravanja odvijati do samog kraja regularnog dijela prvenstva.
– Prezadovoljan sam polusezonom – rekao je trener i glavni operator Donata Denis Karlović, koji je još jedanput istaknuo koliko je današnja momčad Donata mlada, ali, što je najvažnije, i jeftina.
– U prijelaznom roku uspjeli smo stvoriti potpuno novu, mladu momčad koja ima potencijal. Smatram da smo uspjeli napraviti odličnu momčad, koja je izrazito jeftina. Dobili smo najbolje što smo mogli za male novce. Stvaranjem ovakve momčadi uspjeli smo se na najbolji mogući način suprotstaviti recesiji i globalnoj financijskoj situaciji – ističe Karlović, napomenuvši da vjeruje da ovi igrači imaju svijetlu budućnost.
Jeftini potencijal
– Oni jesu potencijal, a ove sezone dobili su priliku igrati za jedan veliki klub. Prije toga su nastupali u Dugom Selu. To nije isto. Tamo im je svaka pobjeda bila dobra, ali bilo koji poraz nije bio tragičan. Ovdje nije tako. Ipak je pritisak veći i javnost poraze ipak doživljava drukčije. No, i oni se uz ovakve uvjete razvijaju.
Je li ovo najlošija momčad Donata u posljednjem periodu?
– Definitivno. Ovo je najlošija momčad u zadnjih deset, možda i 15 godina. Nemojmo zaboraviti da su za nas igrali mnogi vrhunski igrači poput Davora Karlovića, Andreja Gaćine, Kinezi, Rusi, zatim najbolji hrvatski igrači. Ove sezone imamo potpuno drukčiju momčad. Mladu, perspektivnu, ali mnogo slabiju.
Četvrto mjesto nakon prvog dijela sezone?
– Uspjeh. Pogotovo zato što se raspored mnogo puta mijenjao i mi smo čak šest utakmica odigrali u gostima. Kod kuće smo igrali samo tri puta i sigurno da bi nam u drugom dijelu sezone trebalo biti kudikamo lakše. A nikako se ne smije zaboraviti da smo posljednja dva kola odigrali bez Alana Jalžabetića koji je morao preboliti upalu pluća, koji je nominalno naš prvi igrač.
U posljednje dvije utakmice ostvarili ste dva poraza. Onaj protiv Zagreba je i bio očekivan, ali stječe se dojam da se protiv Transagrama trebalo bolje?
– U tim utakmicama igrali smo bez Jalžabetića, ali da je on i igrao za našu momčad nikada ne možeš jamčiti da će nekoga dobiti. U prvom kolu smo iznenadili Olimpiju u Osijeku i u tom meču stigli do pobjede, a objektivno nismo imali veće šanse. Nakon toga smo kod kuće jedva dobili mnogo slabiju momčad Vodovoda, a teškom mukom smo uspjeli doći do bodova protiv Željezničara koji je među lošijim momčadima u ligi. Nažalost, moramo priznati da imamo momčad koja može od svakog izgubiti.
Možete li individualno izdvojiti igrača koji je najviše pokazao ili možda koji nije opravdao očekivanja?
– Teško je to reći, jer se radi od igračima sličnog kalibra. Jalžabetić je trebao biti prvi igrač, ali ta razlika je ipak premala. S obzirom na to da imamo dobre rezultate, ne mogu reći da je itko bio ispod očekivanja.
A ambicije ostaju i dalje iste? Ulazak u doigravanje?
– Da. To želimo ostvariti. Ove sezone nam je želja ući u doigravanje, a napravili smo i dugoročni plan, a to je da u idućoj sezoni s ovom momčadi uspijemo doći do finala doigravanja.
Pod uvjetom da svi igrači ostanu na okupu?
– Vjerujem da hoće. Mislim da su i oni svjesni da se kod nas mogu isprofilirati i da nakon nekoliko sezona u Donatu mogu sebi podignuti cijenu pa i naći neki inozemni angažman u zemljama poput Njemačke, gdje bi u konačnici ipak mogli i napraviti karijeru pa i zaraditi bolje novce.
Koliko ste zadovoljni proračunom koji dobijete od Grada Zadra? Za 2012. je planirano kao i za 2011., 302 tisuće kuna?
– Prošle sezone smo dobili 40 posto manje nego godinu prije. Stolni tenis objektivno nema ozbiljniji proračun. Ma nema niti neozbiljan. I mi se jednostavno moramo snaći s onime što imamo. Mislim da to i radimo i da ćemo u nastavku sezone ipak uspjeti ostvariti očekivano. Iako neće biti jednostavno. Pogotovo zbog toga što su nas ta dva zadnja poraza ipak malo usporila.
Druga momčad
Dok je Jalžabetić bio izvan stroja, niste željeli posegnuti za Stipom Josipovićem pa i Davorom Karlovićem koji su i dalje registrirani za Donat. Zašto?
– Istina je da su oni registrirani za Donat, ali oni nastupaju za našu drugu momčad koja trenutačno želi izboriti nastup u Prvoj ligi, što je realno druga jakosna skupina, iza Superlige. U slučaju da je netko od njih nastupio za prvu momčad, više ne bi mogao igrati za onu drugu, a to nismo željeli napraviti jer smatramo da imamo velike šanse izboriti Prvu ligu.
Zašto želite igrati Prvu ligu?
– Prije svega radi naših mladih igrača. Najviše radi Antonija Goje i Ante Ražova koji napreduju i radi njih želimo napraviti momčad u Prvoj ligi. Da oni tu mogu stjecati iskustvo i imati jake utakmice.
Koliko Vas dijeli od tog pothvata?
– Za sada nastupamo u Dalmatinskoj regiji i bez poraza smo. Imamo još dva kruga i za očekivati je da ćemo tu biti prvi. Nakon toga najbolja dva kluba iz svake regije idu na završnicu koja je u Zagrebu. Želimo ući u taj rang i zato smo čak i riskirali poraz u Superligi. Svjesni smo mi također da naši mladi igrači tu neće moći ostvarivati mnogo pobjeda, ali važno je da dobiju utakmice u rukama. Ako uspijemo ostvariti zacrtano, naš zadatak će biti do rujna iduće godine pripremiti te mlade igrače na mnogo veće izazove od onih na koje su se navikli.


 DOMAGOJ MAGLIĆ


U izboru za najboljeg igrača sezone trenutačno (formalno) vodi Frane Kojić iz Zagreba, što je svojevrsno iznenađenje, jer se radi o izrazito mladom igraču. On ima omjer od 13 pobjeda i jednan poraz, ali objektivno prvo mjesto pripada Jia Zengu iz Dr. Časla koji ima omjer 10:0. bez poraza je i Tomislav Kolarek, također igrač Dr. Časla s omjerom 9:0. Na odličnim trećem mjestu nalazi se igrač Donata Domagoj Maglić s omjerom 10:3, dok su Alan Jalžabetić i Tomislav Maraković s polovičnim učinkom (6:6) na diobi 12. mjesta.