Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Popovići proslavili blagdan sv. Ivana

27.12.2011. 23:00
Popovići proslavili blagdan sv. Ivana


Blagdan sv. Ivana apostola i evanđelista ili Ivanja na posebni način se proslavlja u Popovićima, selu  sjeverozapadno od Benkovca.
Svetu misu u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog je predvodio župnik don Ante Delić koji je u propovijedi posebno naglasio Ivanovu vjernost Isusu i pozvao sve vjernike da nasljeduju svoga Učitelja po njegovu uzoru i zagovoru, te da proučavamo i živimo Evanđelje sv. Ivana u svom svagdanjem životu.
Tumačeći poruke Ivana Evanđelista, propovijednik je rekao da se kroz cijelo Ivanovo Evanđelje provlači alternativa prihvatiti ili odbaciti utjelovljenu Riječ Božju, to jest Isusa Krista, te da Ivan ističe da se “oni koji ga ne prihvaćaju nalaze i među onima koji se nazivaju njegovima.”
Poput Badnjaka i Božića također i Božićni tjedan, blagdan sv. Stjepana, sv. Ivana, Nevina dječica ili Mladenci te Stara godina, obilježeni su pučkim običajima, npr. blagoslov vina na Ivanje, šibanje djece na Nevinu dječicu, a nekoć i starohrvatsko “biranje kralja” te kolendanje. 
– Nebeski zaštitnik sela i pučka fešta je na blagdan sv. Ante Padovanskog, 13. lipnja. Međutim, u mnogo starija vremena fešte su bile za sv. Luku, 18. listopada, i na Ivanju, 27. prosinca, objašnjavaju nam u zaseoku Otavac, gdje se kao uspomena na daleku prošlost nalaze ostaci starodrevnoga hrvatskog grada.
Iako cijelo selo za svog nebeskog zaštitnika i feštu drži sv. Antu i danas pola sela, iako ne kao nekad, kao obiteljsku feštu slavi sv. Luku, poput Tokića, Zrilića i Rogića, a pola sela Ivanju, poput Čirjaka i Zelića. 
–  Moja je obitelj sasvim ostala vjerna tradiciji, proslavlja i sv. Antu i Ivanju, govori Marijo Čirjak dok znalački pazi na odojka i janje koji se za blagdanski ručak vrte na ražnjevima pod nastrešnicom ispred obiteljske kuće.