Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sa siječnjem stiže i vrhunac gripe

27.12.2016. 23:00
Sa siječnjem stiže i vrhunac gripe


Prema posljednjim podacima Nacionalnog centra za influencu, gripa je obuhvatila dve djelove Hrvatske. Iako nismo uspjeli doći do evidencije o broju oboljelih u Zadarskoj županiji, poznato je da su prvi slučajevi zabilježeni krajem studenog, intenzitet je za sada umjeren i obuhvaća A influenca virus.
U Hrvatskoj se svake godine zabilježi više desetaka tisuća oboljelih od gripe, a neki od njih razviju i teže komplikacije, ponekad i sa smrtnim ishodom. Trenutno kod nas cirkuliraju dva tipa gripe; A/H1N1/pdm09 i A/H3N2/, dok je dominantni virus pandemijski iz 2009. godine, uzročnik “svinjske gripe”, i dalje vrlo opasan za opću populaciju. Vrhunac gripe očekujemo u siječnju, a potrajat će više tjedana, dok znatniji pad oboljelih očekujemo tek u ožujku.
Ove godine protiv gripe se cijepilo oko 150.000 starijih osoba, 90.000 s kroničnim bolestima (astma, dijabetes, srčane i plućne bolesti) te 10.000 zdravstvenih djelatnika.
Liječnici upozoravaju kako gripa nije obična prehlada, već je to ozbiljna bolest čiji osnovni simptomi (visoka temperatura, groznica, glavobolja, mijalgija) prevladavaju nad onim respiratornim. Posebno je opasna za starije osobe i djecu, pa tako inozemna istraživanja pokazuju porast broja komplikacija i čak pet puta veći broj hospitalizacija takvih pacijenata. Kod djece mogu izazvati otitis mediu – upalu srednjeg uha, a kod odraslih čak tri vrste upale pluća – virusnu s izrazito visokom smrtnošću, virusno-bakterijsku sa smrtnošću do 15 posto, a najlakši oblik pneumonije uzrokovan bakterijama ima mortalitet od također visokih sedam posto.
Prema ispitivanjima njemačkog kineziološkog fakulteta, mjesec dana nakon preboljelog virusa gripe kapacitet pluća smanjuje se za 10 posto, a mišićni tonus dva mjeseca od preležane bolesti smanjen je čak za 20 posto. Mnoge bolesnike s transplantiranim srcem, među ostalim, do tog zahvata dovedu i posljedice (ne)preležane gripe i njene brojne komplikacije.
Dodajmo i to kako je jedini način za efikasnu prevenciju gripe cijepljenje, koje je u razvijenim zemljama jedna vrsta civilizacijske tekovine od koje svatko može imati samo koristi. Cijepljenje u Hrvatskoj započelo je, s obzirom na dostupnost cjepiva, oko praznika Svih svetih, što je predstavljalo dovoljno vremena da se stvori titar zaštitnih protutijela do sezone gripe.